TUSEN TAKK: Kanskje Brende har lært Kerry norsk? USAs utenriksminister har i hvert fall litt, viste deg seg da han takket Norge for hjelpen i forbindelse med fredsbygging i Colombia. Her avbildet på et tidligere møte med nevnte utenriksminister Brende i oktober i fjor. FOTO: AFP PHOTO/DOMINICK REUTER
TUSEN TAKK: Kanskje Brende har lært Kerry norsk? USAs utenriksminister har i hvert fall litt, viste deg seg da han takket Norge for hjelpen i forbindelse med fredsbygging i Colombia. Her avbildet på et tidligere møte med nevnte utenriksminister Brende i oktober i fjor. FOTO: AFP PHOTO/DOMINICK REUTER Foto: Saul Loeb

Kerry berømmet norsk mineprosjekt – på norsk (!)

WASHINGTON (TV 2): John Kerry var i godt humør og snakket norsk da han møtte pressen etter USA bestemte seg for å bidra til det norske mineryddingsprogrammet i Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Colombias president Jose Manuel Santos var i Det hvite hus torsdag for å møte USAs president Barack Obama. Temaet var hvordan Colombia kan restabilisere seg etter et halvt år hundre med væpnet konflikt. Et mineryddigsprogram som Norsk Folkehjelp står bak er et av tiltakene som skal hjelpe landet tilbake på bena.

Nå har USA bestemt seg for å ta del i det, som en part av et bidrag på over 450 millioner dollar til Colombia. Det tilsvarer 3,8 milliarder norske kroner. Fra talerstolen takket Obama Norge.

GOD TONE: Det var god tone i Det hvite hus natt til fredag da Obama og Colombias president Juan Manuel Santos holdt pressekonferanse om fredsbygging i Colombia. FOTO: AFP / MANDEL NGAN
GOD TONE: Det var god tone i Det hvite hus natt til fredag da Obama og Colombias president Juan Manuel Santos holdt pressekonferanse om fredsbygging i Colombia. FOTO: AFP / MANDEL NGAN Foto: Mandel Ngan

– Jeg vil takke vår partner, Norge, og oppfordre andre land til å hjelpe i dette viktige arbeidet, sa president Obama på et pressemøte i Det hvite hus.

– Et land som var på randen av kollaps er nå på randen av fred. I Colombia er det håp, sa han.

Kerry snakket norsk

USAs utenriksminister John Kerry møtte norsk presse etter møtet. Også han tok seg tid til å berømme Norges innsats.

– Norges spesialutsending har vært ved forhandlingsbordet i fire år og vært enormt viktig, sa Kerry.

– Tusen takk, fortsatte han, på norsk(!).

Utenriksdepartementet ønsker et minefritt Colombia innen 2021. Regjeringen i Colombia og Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC) begynte å samarbeide om minerydding i mars 2015 og er det første tiltaket hvor de samarbeider i felt. Norsk Folkehjelp har ledet og koordinert prosjektet.

– Minerydding er absolutt kritisk når det gjelder fredsprosessen. Vi takker Norge for samarbeidet, sa Kerry.

Brende ønsker avtale i løpet av våren

Også Norges utenriksminister Børge Brende var i Det hvite hus, selv om han var litt for sen for Obamas tale. Han er glad for at USA har bestemt seg å ta del i prosjektet.

– Det er veldig positivt at det norske engasjementet for fred i Colombia får den type anerkjennelse, og ikke minst er det bra at vi nærmer oss en fredsavtale om det lengstvarende væpnede konflikten i Latin-Amerika, hvor hundretusenvis av mennesker har mistet livet, sier Brende til TV 2.

Han håper å få på plass en fredsavtale i løpet av våren. Målet er å få slutt på konflikten, og det skjer først når avtalen blir signert av begge parter. Fristen er satt til 26. mars.

– Hvis vi kan få fred i Colombia vil det være veldig viktig for hele verdensdelen og for verden, fortsetter han.

Brende uttrykker derimot bekymring angående avvæpning i Colombia. Han skal møte Colombias utenriksminister, hvor han vil søke løsning på det han mener er et vanskelig punkt i fredssamtalene i landet.

– FARC (Colombias revolusjonære væpnede styrker, journ. anm) vil ikke avvæpnes uten at de har forsikringer om sin egen sikkerhet fremover. Det er en del vanskelige spørsmål som gjenstår, sier Brende til TV 2.