SKANDALE: FN er tungt inne i Den sentralafrikanske republikk med sine fredsbevarende styrker. Nå rystes verdenssamfunnet av en voldtektsskandale. Dette bildet viser en FN-soldat som vokter kvinner og jenter foran en moské i Den sentralafrikanske republikk som fikk besøk av pave Frans i november 2015. De avbildede har ingenting med saken å gjøre. FOTO: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
SKANDALE: FN er tungt inne i Den sentralafrikanske republikk med sine fredsbevarende styrker. Nå rystes verdenssamfunnet av en voldtektsskandale. Dette bildet viser en FN-soldat som vokter kvinner og jenter foran en moské i Den sentralafrikanske republikk som fikk besøk av pave Frans i november 2015. De avbildede har ingenting med saken å gjøre. FOTO: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Foto: Giuseppe Cacace

– FN-soldater sex-misbrukte åtte kvinner og jenter

Rystende rapport fra Human Rights Watch hevder FN-tropper blant annet gjengvoldtok en 14 år gammel jente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rapport fra Human Rights Watch hevder at blåhjelmer fra Forente Nasjoner (FN) seksuelt misbrukte minst åtte kvinner og jenter i Den sentralafrikanske republikk.

Blant annet skal en 14 år gammel jente skal ha blitt gjengvoldtatt nært Bambari-flyplassen i landet.

Jenta har sagt at to menn fra de fredsbevarende styrkene angrep henne i november da hun gikk hjem fra en FN-base på flyplassen. De to mennene skal ha vært flyplassvakter fra nabolandet Kongo.

Gjengvoldtatt av bevæpnede, uniformerte soldater

FN-folkene hører til MINUSCA-styrkene som opererer som fredsbevarende styrker i Den sentralafrikanske republikk, ifølge Human Rights Watch.

– Mennene var kledd i militæruniformene sine og hadde pistoler. Jeg gikk forbi og plutselig tok den ene tak i armene mine og den andre rev av meg klærne, sier jenta til Human Rights Watch.

– De dro meg inn i høyt gress og holdt armene mine mens den ene voldtok meg. Soldaten som holdt armene mine prøvde å holde foran munnen min, men jeg skrek fortsatt. Derfor løp de bort før den andre soldaten kunne voldta meg, sier hun.

I tillegg er syv andre tilfeller beskrevet i rapporten. En av dem er en 13 år gammel jente som skulle bytte sex i mat med en FN-soldat. Da de var ferdig voldtok to andre FN-soldater henne.

Flere andre beskriver at de har hatt sex med FN-soldater i bytte mot mat.

FN har bekreftet syv og de åtte tilfellene.

Krever soldater for retten

Human Rights Watch krever nå at det blir tatt affære mot soldatene i de fredsbevarende styrkene som begår slike lovbrudd.

HØYKOMISSÆREN: FNs høykomissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussain, snakker på en pressekonferanse om anklagene om overgrep begått av FN-soldater i Den sentralafrikanske republikk. FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI
HØYKOMISSÆREN: FNs høykomissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussain, snakker på en pressekonferanse om anklagene om overgrep begått av FN-soldater i Den sentralafrikanske republikk. FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini

– I et land hvor bevæpnede grupper rutinemessig tærer på sivibefolkningen burde fredsbevarende styrker være beskyttere, ikke rovdyr. Å sende styrkene hjem er ikke nok. FN må insistere må at soldatenes hjemland bringer voldtektsmenn og andre misbrukere for retten, sier Hillary Margolis, som er ansatt i Human Rights Watch og forsker på kvinnerettigheter.

Ifølge rapporten har kun en av de åtte ofrene mottatt medisinsk behandling før de snakket med organisasjonen.

40 saker på 13 måneder

Alle åtte hevder at voldtektsmennene er FN-styrker fra republikken Kongo eller Den demokratiske republikken Kongo. Rundt 800 soldater fra sistnenvte er sendt til Bambari og andre byer i Ouaka-provinsen i Den sentralafrikanske republikk.

– Voldtekt, sex i bytte mot penger, varer eller tjenester og sex med mindreårige kvalifiserer for seksuell utnyttelse og misbruk og er ulovlig for FN-styrker, skriver Human Rights Watch i rapporten.

De åtte tilfellene føyer seg inn i en rekke anklagede overgrep fra FN-styrker. Ifølge Washington Post dreier det seg om minst 40 saker på de siste 13 månedene bare i Den sentralafrikanske republikk.

Kan være «toppen av isfjellet»

FN bekreftet torsdag syv nye potensielle ofre for seksuelle overgrep i Bambari. De besluttet å sende 120 soldater ut fra området og tilbake til hjemlandet republikken Kongo. Soldatene vil bli sendt hjem etter etterforskningen er ferdig, og vil bli holdt ute av tjeneste til det, skriver FN i en pressemelding.

FN skriver at MINUSCA-sjef Parfait Onanga-Anyanga ser på hendelsene med raseri og skam. Han frykter at flere overgrep har skjedd.

– Jeg er redd vi bare ser toppen av isfjellet, sier Onanga-Anyanga ifølge Washington Post.

– Jeg vil ikke hvile før disse grufulle handlingene er avdekket, de skyldige er straffet og hendelsene opphører, sa MINUSCA-sjef Parfait Onanga-Anyanga da de forrige anklagene kom, ifølge The Independent.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil senere i februar slippe en rapport med detaljer om anklagene i 2015.