LITE HODE: I det siste har mange barn blitt født med unormale små hoder. Dette er trolig zikaviruset skyld i. Avbildet er Luana Vitoria, som er et av barna født med små hjerneskaller. FOTO: AP Photo/Felipe Dana
LITE HODE: I det siste har mange barn blitt født med unormale små hoder. Dette er trolig zikaviruset skyld i. Avbildet er Luana Vitoria, som er et av barna født med små hjerneskaller. FOTO: AP Photo/Felipe Dana Foto: Felipe Dana

Forskningsinstitutt frykter byråkrati hindrer zikavaksine

En vaksine mot zikafeber kan være klar for å bli testet på mennesker først om et år, opplyser brasilianske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zikafeberen herjer i Sør-Amerika og har også blitt påvist i Europa. Viruset kan smitte mellom mennesker, og det norske Folkehelseinstituttet forventer tilfeller i Norge.

Det finnes ingen vaksine mot viruset, og det kan ta tid før den blir klar.

Det statlige brasiliansk forskningsinstituttet Instituto Butantan opplyser nemlig at en vaksine mot zikafeber kan være klar for testing på mennesker først om et år.

Ledelsen ved instituttet sier at det kan ta lenger tid, og frykter at Brasils byråkrati vil forsinke forskningen på viruset. Forskerne mener byråkratiet hindrer dem i å lett sende prøver ut av landet, og sier at Brasil må gå igjennom systemet sitt.

Forskerne håper å sette genetisk materiale fra zikaviruset inn i vaksiner mot denguefeber, ifølge ITV.