Filosofiprofessorens råd: Slik blir du lykkelig

Øyvind Rabbås er kritisk til den moderne lykketenkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn kjenner på prestasjonspress, og mange sliter med å finne lykkefølelsen i hverdagen. Men hva er det egentlig som gjør oss lykkelige? Ifølge filosofiprofessor Øyvind Rabbås bør vi slutte å føle og i stedet begynne å gjøre.

– Tanken er at når vi føler oss lykkelige, er tilfredse og har positive følelser, så er det et resultat av hva vi gjør, hva vi er opptatt av og hva vi driver med, sier Rabbås til TV 2.

Retter en pekefinger mot perfeksjonsjaget. Foto: Colourbox.
Retter en pekefinger mot perfeksjonsjaget. Foto: Colourbox.

Ut mot perfeksjonsjag

Professoren ved Universitet i Oslo er kritisk til moderne lykketenkning, og mener at dersom vi leter en følelse og evaluerer livet vårt hele tiden, vil lykkefølelsen ofte utebli.

– Hvis vi bare kjenner etter «er jeg lykkelig nå?» – og fremfor alt «er jeg lykkeligere enn han eller hun der borte?» – så glemmer vi å ha fokus på hva det faktisk er som gjør oss lykkelige. Vi kommer inn i en slags ond sirkel som fører til at vi blir mindre lykkelige, sier Rabbås.

Også sosiale medier har stor påvirkningskraft, mener Rabbås. Han synes det er et perfeksjonsjag i disse kanalene – et jag han er kritisk til.

– Nå er plutselig hele verden der. Vi kan projisere et image av oss selv ut på denne verden. Og ikke bare det, vi kan også sammenligne oss selv med veldig mange andre. I vår tid er det et press, mener filosofiprofessoren, som sammenligner det hele med en konkurranse.

– Jakten på lykken er jo blitt en slags konkurranse. Hvem er lykkeligst? Så paraderer man da alle de tingene som liksom skal gjøre oss lykkelige. For eksempel bil, kroppslig utseende eller matretter man har klart å lage, sier Rabbås.

Gjør mer av det som gjør deg lykkelig, oppfordrer professoren. Foto: Colourbox.
Gjør mer av det som gjør deg lykkelig, oppfordrer professoren. Foto: Colourbox.

Ser til Platon og Aristoteles

I boken «The Quest for the Good Life», der Rabbås er en av forfatterne, drøfter flere av dagens mest anerkjente filosofer de antikke filosofenes oppfattelse av et godt liv. Ifølge boken mener både Platon og Aristoteles at lykke er en måte å leve på – ikke en følelse som bare dukker opp.

Rabbås er enig, og mener nøkkelen til lykke ligger i å forstå at det ikke er en følelse som kommer og går, men at lykken er et resultat av handlingene våre.

– Vi bør fokusere på det vi gjør. Jeg tror det som fremfor alt gjør oss lykkelige, er når vi engasjerer oss i og driver med noe som vi også er relativt gode til. Når vi føler at det går bra, så blir vi oppslukt av det. Lykken består veldig ofte i å være oppslukt av noe, å gå opp i ting. Hvis vi da skulle stoppe opp og si «ja, hvordan har jeg det egentlig nå, hvordan føler jeg det nå?», så ville vi jo avbryte aktiviteten som faktisk gir oss denne lykkefølelsen, forklarer Rabbås.