95 prosent færre elever søker seg til oljebransjen

Utdanning innenfor olje og gass er ikke lenger like attraktivt. Søkertallene til Brønnteknikk stuper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette har vært en av de mest populære linjene i Rogaland og i hele Norge, men dette året merker vi en markant nedgang på antall søkere.

Det forteller Tore Gudmestad som er avdelingsleder ved Stavanger Offshore Tekniske skole (SOTS).

Skolen har tidligere hatt opp mot 400 hundre søkere til den populære linjen Brønnteknikk. Nå har kun 20 ungdommer søkt seg hit.

– Det er dramatisk, sier Gudmestad.

Endelig frist for å søke videregående skole er 1. mars, og Gudmestad tror nedgangstider i oljeindustrien og voksende arbeidsledighet påvirker ungdommens valg.

– De blir veldig usikre. Vi opplever bekymrede foreldre som ringer og spør om de elevene som allerede går på brønnteknikk, får lærlingeplass. Og det er nok foreldrene som har en sterk innflytelse på elevenes valg, sier han.

Kamp om jobbene

Da disse elevene startet sitt utdanningsløp var utsiktene i olje- og gassnæringen gode.

Nå er arbeidsledigheten i Rogaland den verste på 20 år. Ungdommene er forberedt på en kamp om jobbene.

– Det er svært få læreplasser. Det er omtrent halvparten av dem som går brønnteknikk som vil få, forteller Natalie Apeland (17), som nå går er godt i gang med sitt andre år på SOTS.

Skolen mener at næringen fortsatt må ta god hånd om morgendagens arbeidere.

– Det er viktig at bransjen nå går ut og viser at det er behov for lærlinger i fremtiden. Vi vet jo at flammen på Johan Sverdrup vil brenne om femti år, når disse elevene blir pensjonister, så det er nå de bør tenker å posisjonere seg for et liv i oljebransjen, sier avdelingsleder Gudmestad.

Angrer ikke

Elevene som velger Brønnteknikk går først to år på skolen og fortsetter med to år i lære.

Oljekrise til tross, elevene som snart skal ut i lære angrer ikke på valget de tok for to år siden. Drømmen er fortsatt en jobb oljen.

– Jeg angrer absolutt ikke. Dette har jeg hatt lyst til kjempelenge, sier Apeland.

– Det ser jo litt mørkt ut, men det vil jo ta seg opp, sier medelev Stian Dahlberg (17).

LÆRDOM: Her har elevene ved <b>Stavanger Offshore Tekniske skole undervisning i brønnteknikk. FOTO: TV 2</b>
LÆRDOM: Her har elevene ved Stavanger Offshore Tekniske skole undervisning i brønnteknikk. FOTO: TV 2

– Selvfølgelig er det ikke kjekt at oljeprisen synker så mye som den gjør og at de skranker inn i flere bedrifter. Men, vi holder motet oppe – det er vel det eneste vi kan gjøre, supplerer klassekamerat Erlend Bergsagel (17).

Trenger ung arbeidskraft

Samtidig som stemningen i bransjen er dyster, vil Statoil sikre seg framtidig arbeidskraft.

– Det som er viktig er at vi evner å fortelle norsk ungdom at norsk sokkel har et langsiktig perspektiv, sier Rune Nedregaard som er produksjonssjef for Statoil og Snorre-feltet.

– Samtidig tilbyr dere alle deres ansatte sluttpakke?

– Det gjør vi, men vi har fremdeles behov i det langsiktige perspektivet og rekruttere ungdom til vår bransje og til selskapet, svarer Nedregaard.

Statoil inviterte olje- og energiminister Tord Lien til Stavanger Offshore Tekniske Skole. Hensikten var å skape optimisme blant elevene.

– Hvorfor vil du at ungdommen skal søke seg til oljenæringen?

– Industrien er avhengig av å ha med de unge, skal en opprettholde produksjonen i et lengre perspektiv, svarer Tord Lien.

– Men, får de jobb?

– Det er klart de får jobb. Dette er Norges suverent største industri – det er mer enn 80 plattformer i drift i dag, som skal driftes i flere tiår fremover, så her er det et stort antall arbeidsplasser i årene som ligg foran oss, sier en engasjert Lien.