Blind sjakkspiller snur: - Jeg vil bevise at jeg ikke har jukset

Blind sjakkspiller snur: - Jeg vil bevise at jeg ikke har jukset
50 år gammel sjakkspiller mistenkes for juks.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk sjakk har den siste tiden vært preget av spekulasjoner om at blinde Stein Bjørnsen (50) har jukset seg til utrolige sjakkresultater. Selv nekter Bjørnsen for å ha brukt ulovlige hjelpemidler til å vinne flere turneringer det siste halvåret, men Sjakkforbundet har sett seg nødt til å granske partiene til Horten-mannen.

I slutten av januar ble det besluttet å utestenge Bjørnsen fra all turneringssjakk inntil han har gjennomført en test som vil avkrefte eller bekrefte den meget høye spillestyrken han har vist den siste tiden.

I en pressemelding etter et nytt styremøte onsdag skriver Sjakkforbundet følgende:

«NSF mottok 2.2.16 en henvendelse fra Stein T. Bjørnsen der han meddelte at han ønsket å spille en ny turnering for på den måten å dokumentere sin spillestyrke.

NSF vedtok å besvare henvendelsen med at vedtaket av 20.1.16 står ved lag, nemlig at han ikke vil delta i noen av NSFs turneringer før den aktuelle testen er gjennomført.»

– Stein har uttrykt at han er veldig skeptisk til å gjennomførste testen. Vi vil imøtekomme det med at han skal få bredere informasjon. Vi vil ikke innvilge hans ønske om å bevise spillestyrken i en ny turnering, fordi det blir litt sirkus om han skal gjøre det i offentligheten, utdyper sjakkpresident Bjørn Salvesen overfor TV 2.

Etter å ha mottatt Sjakkforbundets beslutning, sier Bjørnsen at han nå godtar å gjennomføre testen.

- Jeg har nå ikke annet valg enn å stille til testen, men jeg forlanger at det skal skje når jeg er klar for det - og det blir ikke på en stund. Jeg har ikke tatt i en sjakkbrikke på en måned og da faller nivået på en spiller på mitt nivå med en gang. Jeg kommer heller ikke til å gå inn på sjakkteori i testen. Det jeg kan og er god på, er å flytte brikker, sier 50-åringen til TV 2.

- Har vært deprimert
Bjørnsen forteller videre at den siste måneden har vært ekstremt tøff.

- Jeg har vært deprimert og fått en psykisk knekk. Det går litt opp og ned. Akkurat nå føler jeg meg klar til å kjempe for å bevise at jeg ikke har jukset.

Beskyldningene har også gått hardt utover Bjørnsens samboer og datter.

- De har tatt det veldig hardt. Datteren min på tolv år har fått mange stygge meldinger. Det er tøft, sier Horten-mannen, som håper familien snart vil få ro.

- Jeg er skuffet over at de fortsatt skal ha en granskning, og at det blir en ny granskning etter at både jeg og utstyr har blitt sjekket tidligere. Jeg har også sittet sammen med en dommer som har kontrollert partiene mine. Det finnes ingen bevis, og likevel må jeg gjennom en granskning. Det er slitsomt.

– «A-prøven» er positiv
Ifølge Salvesen er det ikke bestemt når «juksetesten» skal gjennomføres.

– Vi trår forsiktig og vil rigge til en solid test som ikke kan settes spørsmålstegn ved i ettertid. Det er klart at dette er en stor utfordring da vi aldri har opplevd noe lignende i norsk sjakk før.

Salvesen sier videre at utfallet av denne testen vil bli avgjørende for Bjørnsens videre skjebnene som sjakkspiller.

Han skal være uskyldig til det motsatte er bevist, men datatesten det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har gjennomført, som på en måte en A-prøve sammenlignet med annen sport, er positiv. Vi trenger å få gjennomført en B-prøve, sier Salvesen.

- Den langt fra positiv. Det er tre mulige utfall av en slik datatest. Helt usannsynlig, kan ha skjedd, eller fellende. FIDEs datatest plasserte meg i den midterste gruppen, men forbundet har gitt meg en altfor lav rating. Hadde min virkelige spillestyrke vært lagt til grunn hadde testen plassert meg helt ned mot usannsynlig, sier Bjørnsen.

Derfor beskyldes han for juks
Stein Bjørnsen mistet synet på det ene øyet etter en akeulykke som femåring, og noen måneder senere ble han også blind på det andre da en pil traff øyet. Til tross for funksjonshemmingen har Bjørnsen prestert å bli norgesmester i bryting, styrkeløft og bodybuilding, og for to år siden ville Horten-mannen, som da var i slutten av 40-årene, prøve seg i enda en sportsgren - nemlig sjakk. Bjørnsen meldte seg inn i en sjakklubb, og har siden hatt en enorm utvikling.

Sommeren 2015 vant han Landsturneringens klasse to med åtte av ni poeng, og han ble Norgesmester for synshemmede med fem av fem poeng.

– Jeg flytter alltid i hodet før jeg flytter på brettet for å kunne se det visuelt for meg, også bruker jeg alltid bare én hånd, for det er ryddigere for hjernen enn om du bruker begge hender og får flere inntrykk, fortalte Bjørnsen da han gjestet God Morgen Norge på TV 2 i oktober, og viste frem blindebrettet og diktafonen han får lov til å bruke som hjelpemidler når han spiller partier.

I begynnelsen av januar i år ga 50-åringen en hel sjakkverden hakeslep da han vant den åpne gruppen i TV 2 Chess International på Fagernes.

Men istedenfor å hylles, har prestasjonen til Bjørnsen skapt spekulasjoner i sjakk-Norge om juks. Sjakkbloggen, skrevet av Tarjei Svensen, har den siste måneden postet flere innlegg der den blinde Horten-mannen beskyldes for å bruke diktafonen og øreplugger med bluetooth til å skaffe seg informasjon om hvilke trekk som til enhver tid anbefales av sjakkcomputere å gjøre. Flere, norske spillere og stormestere har uttalt til Svensens blogg at de er sikre på at Bjørnsen har jukset seg til suksessen fordi han gjør det de mener er for mange såkalte korrekte trekk.

– Det var 96 prosent samsvar. Magnus Carlsen har rundt 90 prosent på sitt beste, sa sjakktreneren Ole Valaker til Sjakkbloggen etter å ha analysert et av Bjørnsens partier.

- Dette stemmer ikke i det hele tatt, og det er ikke så fantastisk som det virker. Alle jeg har møtt og slått har stort sett vært langt under mitt ratingnivå, og de gangene jeg har spilt mot de med samme spillestyrke, har det som regel blitt remis. Å sammenligne dette med Carlsen er helt virkelighetsfjernt, sier Bjørnsen.

- Jeg syns disse beskyldningene er helt forferdelig. De påstår ting som er helt usanne og ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Jeg føler meg alene og hjelpeløs, avslutter en preget Bjørnsen.