FN-PANEL: Et FN-panel behandler Julian Assanges situasjon der han sitter på Ecuadors ambassade i London. Han mener han blir holdt tilbake ulovlig. Dette bildet er tatt 5. desember 2011. FOTO: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
FN-PANEL: Et FN-panel behandler Julian Assanges situasjon der han sitter på Ecuadors ambassade i London. Han mener han blir holdt tilbake ulovlig. Dette bildet er tatt 5. desember 2011. FOTO: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Foto: Kirsty Wigglesworth

Assange overgir seg hvis han taper i FN

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange kan la seg bli arrestert på fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julian Assange har sittet tre og et halvt år på den ecuadorianske ambassaden i London etter at svenske myndigheter ønsker ham utlevert. Han er ikke formelt siktet, men er ønsket inn til avhør i forbindelse med voldtektsanklager fra to kvinner.

WikiLeaks-grunnleggeren har bodd på ambassaden siden juni 2012.

En FN-gruppe har jobbet med saken hans der et panel vurderer om han blir ulovlig holdt tilbake.

Nå sier Assange at han vil la seg pågripe av britisk politi hvis han ikke får medhold av FN.

– Skulle FN i morgen kunngjøre at jeg har tapt min sak mot Storbritannia og Sverige, vil jeg forlate ambassaden klokken 12 fredag og akseptere pågripelse av britisk politi. Det er ingen fornuftig utsikt til videre ankemuligheter, sier Assange i en uttalelse på WikiLeaks' Twitter-profil.

Samtidig sier han at dersom FN mener Storbritannia og Sverige ikke har rett til å holde ham tilbake, forventer han at jakten på ham opphører.

– Dersom jeg vinner fram, og det viser seg at disse statene har handlet ulovlig, venter jeg å få tilbake passet mitt umiddelbart og at det ikke blir gjort flere forsøk på pågripe meg, sier han.

Assange mener at han er forhindret i å forlate ambassaden, og at hans opphold der er en varetektsfengsling i lang tid. Han tror han blir arrestert i det øyeblikket han setter sin fot utenfor ambassaden.

Det europeiske utleveringssystemet gjør at Assange ikke har mulighet til å reise til Ecuador der han har fått politisk asyl.

Blir han utlevert til Sverige og innbrakt avhør er Assange redd han blir utlevert til USA. Her står han ovenfor spionasjeanklager etter han ledet publiseringen millioner av hemmeligstemplede dokumenter.