REISER: Politikere og adminsitrativt ansatte i Porsgrunn kommune avlyser turen til Brussel etter folkeprotester. Her er nåværende Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) fotografert mens han var statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet i 2012. FOTO: KRISTER SØRBØ/NTB SCANPIX
REISER: Politikere og adminsitrativt ansatte i Porsgrunn kommune avlyser turen til Brussel etter folkeprotester. Her er nåværende Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) fotografert mens han var statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet i 2012. FOTO: KRISTER SØRBØ/NTB SCANPIX Foto: Sørbø, Krister

Kommunepolitikere avlyste utenlandstur etter folkeprotest: – Vi ser at det ble feil

Politikere i Porsgrunn kuttet millioner i helsebudsjettet og bestilte dyr utenlandstur. Nå avlyser de reisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Porsgrunn kommune skulle sende 21 delegater på tur til den belgiske hovedstaden Brussel der lokalpolitikerne blant annet skal lære om Norges rolle i NATO og få en omvisning i EU-parlamentet. Det var avisen Varden som først skrev om saken.

Før mat, drikke og utgifter etter tapt arbeid er medregnet, er prislappen for bare fly og hotell 155.000 kroner, skriver avisen.

Turens totale kostnad kom til å bli betydelig høyere høyere.

På turen var elleve politikere inkludert ordfører, i tillegg til ordførers rådgiver, fire tillitsvalgte, rådmann, kommunalsjefer og en utviklingsleder invitert.

Avlyser etter protester

Etter protester fra flere av innbyggerne i Porsgrunn har ordfører Robin Kåss (Ap) nå valgt å avlyse turen.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere innbyggere at det sendte feil signaler å sende en så stor delegasjon til Brussel, sier Kåss til TV 2.

Reisen vakte nemlig store reaksjoner ettersom den kom etter at rådmannen i Porsgrunn kommune har lagt frem et forslag om å kutte til sammen 16 millioner kroner innenfor helse- og omsorgssektoren, ifølge Porsgrunns Dagblad.

Avisen rettet kritikk mot kuttene i sin lederartikkel 28. januar i år.

– De (Porsgrunn bystyre, journ. anm) øser ut penger til ikke lovpålagt luksus for svømmeinteresserte på Kjølnes, og millioner til en moderne porselenskirke på Kjerkehaugen, for å nevne noe. Med valgkampløftene om bedre eldreomsorg friskt i minne, forstår alle at politikken ikke lenger henger sammen. Politiske prioriteringer er over stokk og stein, skriver avisen i lederen.

Ordfører: – Bruker få kroner

Porsgrunns ordfører Robin Kåss (Ap) sa først at han ikke hadde dårlig samvittighet for pengene som brukes på turen.

– Vi bruker få kroner per innbygger til den politiske virksomheten i Porsgrunn. Dessuten tar vi vår andel av kuttene, sier Kåss til Varden.

I 2008 ble det sendt 22 delegater fra Porsgrunn til Brussel på en lignende reise.

– Dette var en nyttig tur, sier ordfører Kåss, som mener at det som skjer i EU påvirker industrikommunen Porsgrunn.

Nå har pipen fått en annen lyd.

– Folk hadde forståelse for at det er viktig for oss å kjenne til EU-systemet, men reaksjonene var at det sendte feil signaler, sier Kåss.

– Porsgrunn driver med produksjon hovedsakelig for eksport og vi er avhengige av verden rundt oss. Derfor er det viktig med forståelse, men vi ser at denne reisen ble feil måte å gjøre det på, sier Kåss.

Han mener at det er viktig å ha forståelse også utenfor det spesifikke politiske feltet som man jobber med.

– Politikere bør ha kunnskap og forståelse også forbi det forvaltningsnivået de jobber med. Mange nasjonalpolitikere kunne for eksempel gjerne ha mer forståelse for det som skjer lokalt, sier Kåss.

Avgjørelsen om å avlyse turen ble tatt lørdag morgen.

«Jeg ønsker å være en lyttende ordfører, og jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk i Porsgrunn om at reisen til Brussel sender feil signal. [...] Jeg har derfor bedt administrasjonen avlyse turen. Jeg vil ikke gjennomføre en reise som gir inntrykk av at vi som politikere ikke tar på alvor at vi er i et år med store økonomiske omstillinger og viktige investeringer for Porsgrunn», skrev Kåss på sin facebookprofil lørdag.

Kåss opplyser overfor TV 2 at de hadde bestilt fleksible økonomibilletter og får pengene refundert.

Luksusfellen-Hallgeir: – Omfanget er for stort

Varden har også snakket med Hallgeir Kvadsheim, kjent fra fjernsynsprogrammet Luksusfellen. Han syntes at det er for mye å sende 21 personer til Brussel.

– De kunne sendt en delegasjon som kunne formidlet det de lærte til andre hjemme, sier han, men mener at en målrettet studietur til Brussel kan være fornuftig for industrikommunen Porsgrunn.

– Prisen per person er ikke ekstravagant, men omfanget er for stort, fortsetter Kvadsheim.