VIl gjenåpne drapsgåte:

Kristins far: – Ett steg nærmere mål

Faren til 12 år gamle Kristin Juel Johannesen, som ble drept i 1999, er lettet over at Riksadvokaten begjærer gjenopptakelse av straffesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12 år gamle Kristin forsvant torsdag 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik.

Klokken 23.18 samme kveld ble hun funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

DNA-bevis

Ingen er dømt for drapet. En mann ble i 2001 dømt til tolv års fengsel, men anket dommen. Da saken skulle opp for lagmannsretten ble mannen frifunnet på bakgrunn av DNA-bevis.

Det er nettopp DNA-bevis som er sentralt når saken blir gjenopptatt. Nye analysemetoder skal slå fast at mannens DNA er funnet under fingerneglene på den 12 år gamle jenta.

Mannen, som nå er i slutten av 30-årene, ble i juli 2015 pågrepet og siktet for forsettlig drap på Kristin Juel Johannessen.

Politiet mener de kan knytte siktede til drapet med DNA-bevis. Bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig å innhente en full DNA-profil, sa politiet til TV 2 den gangen.

Drapet på Kristin Juel Johannessen

Kristin Juel Johannessen (12) ble drept 5. august 1999 i Hedrum i Larvik.

12-åringen sykler hjemmefra for å bade i Goksjøvannet sammen med en venninne, men hun kommer aldri dit.

Kristin blir sist sett i live cirka klokken 18.40. Klokken 23.30 blir hun funnet kvalt i et skogholt på Mørk, ikke langt fra hjemmet.

En uke etter drapet blir en 54 år gammel mann fra Sandefjord pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han sitter i varetekt frem til november. I februar året etter blir siktelsen frafalt.

Noen måneder senere, 10. mai 2000, blir en 23 år gammel mann siktet for drapet. Han blir pågrepet i Stockholm dagen etter.

Mannen er angivelig identisk med den såkalte «Lågendalsmannen», mopedisten som flere vitner skal ha sett kjørende på riksvei 40 i Lågendalen samme dag som Kristin ble drept.

I desember 2001 blir han dømt til 12 års fengsel for drapet. Et DNA-bevis knytter ham til drapet, men før saken kommer opp i lagmannsretten, viser nye analyser at håret stammet fra en kvinne. Statsadvokaten trekker tiltalen og mannen ble dermed frifunnet uten ankeforhandling.

8. juli 2015 blir mannen, som nå har blitt 38 år, igjen pågrepet og siktet for forsettlig drap på Kristin Juel Johannessen. Politiet mener de kan knytte siktede til drapet med DNA-bevis. Bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig å innhente en full DNA-profil, opplyser politiet.

– En lettelse

Faren til den drepte 12-åringen sier til TV 2 at det er en lettelse at saken går mot gjenopptakelse.

– Etter så mange år er det en lettelse at vi har fått en begjæring fra Riksadvokaten, og at det er sendt til siste instans, som er Gjenopptakelses-kommisjonen, sier Roar Juel Johannessen til TV 2.

– Nå er vi ett steg videre, og ett steg nærmere mål, sier han.

Han har på egen hånd etterforsket saken etter at mannen som var tiltalt for drapet, ble frikjent.

– Det har slitt på meg en del. Vi har jobbet med det selv for på finne løsningen. Det betyr at du står opp om morgenen med det, du går og legger deg om kvelden med det og du står opp om natta med det. Det er deilig å komme nærmere målet, sier han.

Han er sikker på at Gjenopptakelses-kommisjonen vil treffe konklusjon i tråd med Riksadvokatens begjæring.

– Det er så klart slik saken ligger at vi ikke ser noen annen løsning, sier Johannessen.

Nekter straffskyld

Den siktedes advokat, Søren Hellenes, sier til TV 2 at han ennå ikke har diskutert begjæringen med sin klient.

– Han hevder fortsatt at han er uskyldig i saken. Uten at jeg har diskutert det i detalj med ham, så regner jeg med at han vil motsette seg begjæringen om gjenopptakelse, sier Hellenes.

Den siktede holder fast på at han ikke har noe med drapet å gjøre.