AKTIVE: Flere av jentene i 9A ved Sagene skole er medlem i de lukkede gruppene på Facebook. Men de har aldri publisert noe i dem selv. F.v. Maja Stigen Wikstrand (14), Martina Ellen Johnsen (14), Irina Rief, Eivor Veiteberg Stålsett (14) og Therese Schoder-Larsen (15). FOTO: LOVISE GANGNES/TV 2 
AKTIVE: Flere av jentene i 9A ved Sagene skole er medlem i de lukkede gruppene på Facebook. Men de har aldri publisert noe i dem selv. F.v. Maja Stigen Wikstrand (14), Martina Ellen Johnsen (14), Irina Rief, Eivor Veiteberg Stålsett (14) og Therese Schoder-Larsen (15). FOTO: LOVISE GANGNES/TV 2 

deler private detaljer på Facebook:

– Foreldrene våre aner ikke hva vi driver med

Lukkede Facebook-grupper har blitt en stor trend blant unge. Mange deler svært intime detaljer med tusenvis av andre – i god tro om at gruppene er private.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Rate meg, 10-1? Hvor gammel ser jeg ut?»

«Jeg har hatt ubeskyttet sex, og er redd for å bli gravid. Hva skal jeg gjøre?»

«Det begynte når jeg var liten, jeg ble slått en del av faren min og sånt... Og når jeg ble 10 så ble jeg voldtatt av han...»

Dette er innlegg publisert av norske jenter på egne Facebook-grupper for unge jenter. Gruppene er private, det vil si at man må søke om å bli medlem for å skrive og se innleggene.

Tirsdag skrev Aftenposten om fenomenet lukkede grupper på Facebook. TV 2 har også fått tilgang til de lukkede gruppene, hvor opplysninger av svært personlig art deles med hundrevis av andre.

I en av de største gruppene er det over 12.000 medlemmer. Et så høyt antall medlemmer, gjør at ytringene så absolutt ikke er private. Ifølge Straffelovens §7 blir en ytring offentlig når den når et større antall personer.

Bekymret for fremtidig jobbsøking

Niendeklassingene ved Sagene skole er midt i disse gruppenes målgruppe. Flere av dem er med i de lukkede jentegruppene.

– Mange tror de kan skrive hva de vil, de har ikke filter. Også tenker de ikke over konsekvensene, sier Martina Ellen Johnsen (14).

– Selv om det er lukkede grupper, så er det jo ikke anonymt, istemmer Eivor Veiteberg Stålsett (14).

Selv har ingen av dem publisert noe i slike lukkede grupper. De er blant annet redde for at innholdet senere vil kunne spores opp i forbindelse med jobbsøking og så videre.

– Jeg føler at folk glemmer at så mange kan se det. De tenker at de sender det til venninnene sine, mener Therese Schoder-Larsen (15).

Deler alt i chat-samtaler

Ifølge jentene tok lukkede Facebook-grupper av denne typen ordentlig av for rundt et år siden.

Selv om de selv ikke deler private detaljer her, opplever de at det er flere andre fallgruver i sosiale medier. Gruppechatter på Facebook er én av dem.

IKKE ANONYMT: Eivor Stålsett påpeker at lukkede grupper med over 12.000 medlemmer, ikke kan karakteriseres som anonyme. FOTO: TV 2
IKKE ANONYMT: Eivor Stålsett påpeker at lukkede grupper med over 12.000 medlemmer, ikke kan karakteriseres som anonyme. FOTO: TV 2

– Tenker dere noe over hva dere deler i chattene?

– Nei! Der deler vi alt, sier jentene i kor og ler.

– Men det er også litt risky, for plutselig kan man invitere noen inn i chattene. Hvis en person legger til noen i en gruppechat, kan denne personen se alt det de andre har pratet om tidligere, forklarer Veiteberg Stålsett.

En av jentene forteller at hun ble lagt til i en samtale som i utgangspunktet var forbeholdt en guttegjeng. Slik fikk hun vite hvem som mente hva om andre på skolen.

Mer forsiktige på Snapchat

Også på Snapchat er jentene bekymret for innholdet de deler. I fjor ble det kjent at Snapchat eier alt innhold brukere deler via tjenesten.

– Det fleste har fått med seg at innholdet lagres. Jeg føler folk har blitt mer forsiktige på Snapchat, det er ikke så mye tull nå som det var før, mener Irina Rief (14).

Likevel tror de mange fortsatt sender bilder og videoer de angrer på i ettertid.

– Det har blitt så vanlig å være uforsiktig på nettet. Selv om man vet at man ikke skal oppgi så mye, så gjør man det fordi alle andre gjør det, sier Rief.

– Foreldrene våre har ikke peiling

Som 14- og 15-åringer har jentene vokst opp med sosiale medier som en naturlig del av hverdagen.

De har hørt utallige foredrag fra både skole og foreldre om nettvett, men likevel tror de at voksne har liten anelse om livet de lever på nett og hva slags type innhold de deler.

– Jeg tror ikke de forstår hvor stor del av livet vårt det er, sier Schoder-Larsen.

– De har ikke peiling, sier Stålsett og ler.