KREVER EKSTRA BETALING: – Denne situasjonen handler om å få betalt for innhold, sier kommunikasjonsdirektøren i Discovery Networks. Foto: DPlay/skjermdump
KREVER EKSTRA BETALING: – Denne situasjonen handler om å få betalt for innhold, sier kommunikasjonsdirektøren i Discovery Networks. Foto: DPlay/skjermdump

Derfor lar ikke TVNorge deg se kanalene gratis på nett

Canal Digital-kunder som savner TV Norges kanaler må betale ekstra for å se programmene på nett. Strømmeløsningen er ikke god nok, innrømmer kanalen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag gikk Discovery-kanalene i svart i en million norske hjem. TV Norge, MAX, FEM, VOX, Discovery, Eurosport og ni andre kanaler forsvant for Canal Digitals kunder. Årsaken er at Discovery Networks og Canal Digital ikke er enige om en ny distribusjonsavtale.

Espen Skotland. FOTO: Discovery.
Espen Skotland. FOTO: Discovery.

Discovery tilbyr imidlertid tjenesten DPlay, som gjør at man kan strømme kanalene via nett. Dette kunne vært et alternativ for de som har mistet TV Norge-universet. Dplay koster imidlertid 79 kroner måneden, og Discovery har ikke vurdert å tilby dette gratis til Canal Digital-kunder.

– Jeg forstår spørsmålet, men denne situasjonen handler om å få betalt for innhold. Det er innhold vi lever av. Vår førsteprioritet er å få til en avtale med Canal Digital, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norway til TV 2.

For dårlig

Dplay har også blitt kritisert for å mangle viktige funksjoner og være utdatert sammenlignet med strømmeløsningene andre kanaler tilbyr. Blant annet mangler DPlay støtte for Apple TV og Chromecast, skriver Aftenposten-journalist Per Kristian Bjørkeng i en kommentar.

– Løsningen er ikke god nok. Det trenger vi ikke å legge skjul på. Dette var en hasteløsning som ble lagd etter at Comoyo ble nedlagt. Vi skal lansere en ny versjon etter hvert, men jeg forstår frustrasjonen rundt den versjonen som er nå, sier Skoland.

Samtidig merker selskapet en «usedvanlig stor pågang» etter DPlay, opplyser kommunikasjonsdirektøren. Også RiksTV merker rekordstor pågang fra kunder som vil kvitte seg med Canal Digital. I et nyhetsbrev til sine kunder opplyser Canal Digital at også kunder med bindingstid kan si opp sitt abonnement.

Vilde Schanke Sundet. FOTO: hil.no
Vilde Schanke Sundet. FOTO: hil.no

Maktspill

Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Høgskolen i Lillehammer ser ikke på konflikten mellom Discovery og Canal Digital som spikeren i kisten for lineær tv.

– Det kan tvinge noen over på strømmeløsninger, men ikke majoriteten av befolkningen. Altfor mange er glad i lineær tv, sier Sundet til TV 2.

– Hvilken betydning har det som skjer for TV Norge?

– De blør jo nå. Dette er reklamefinansierte kanaler. Å miste en million husstander er krise, for å si det rett ut, sier Sundet.

TV Norge-striden får betydning også for andre kanaler og for forholdene mellom kanalene og distributørene, påpeker medieforskeren.

– Dette er også et maktspill mellom kringkasterne og distributørene: hvem er mektigst, hvem har det beste forhandlingskortet? Så lenge TV Norge-kanalene er i svart, skaper det også en ubalanse i resten av tv-markedet. De andre kanalene, som TV 2, NRK og TV 3, kan få høyere seertall enn de ellers ville fått. Dette kan gi ringvirkninger og få enkelte programmer til å sette seg mer enn det ellers ville gjort.

Holder kortene tett til brystet

Det er helt åpent hvor lenge konflikten vil vare. Dette er store aktører med mye penger som har råd til å hale ut forhandlingene.

Ifølge VG kom TV Norge-eieren Discovery Networks med et nytt tilbud til Telenor/Canal Digital natt til onsdag. Discovery ville ikke kommentere dette.

– Jeg kan ikke kommentere på forhandlingene. Vi håper ennå å få til en snarlig løsning, sa Espen Skoland til TV 2 onsdag formiddag.