SJEKK: Norske helsemyndigheter ber norske kvinner som har vært gravide på reise i land som har zikaviruset kontakte lege. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix 
SJEKK: Norske helsemyndigheter ber norske kvinner som har vært gravide på reise i land som har zikaviruset kontakte lege. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix  Foto: Dmitry Naumov

Zikaviruset: Norske gravide, som har vært i utsatt område, må til lege

Helsedirektoratet vil at alle gravide kvinner som har vært i land hvor det er utbrudd av zikavirus, skal til kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag varslet Verdens Helseorganisasjon (WHO) at zikaviruset er en global krise.

WHO forventer fire millioner tilfeller av zikasmittede.

Oppsøk lege

Nå tar norske helsemyndigheter grep.

– Norske, gravide kvinner som har vært i områdene hvor det er utbrudd av zikaviruset, bør oppsøke lege eller jordmor for kontroll, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie.

Kvinnene vil deretter ved behov få henvisning til ett av fem nasjonale sentre for fostermedisin.

– Der kan de bli sjekket ved blodprøve, ultralyd eller fostervannsdiagnostikk. Denne oppfordringen gjelder uansett hvor langt kvinnene er i graviditeten, sier Lie til TV 2.

Han sier norske helsemyndigheter også jobber for å informere alt av helsepersonell som vil møte på pasienter i forbindelse med zikaviruset, inkludert privatpraktiserende gynekologer og jordmødre.

– Dette rådet gjelder de kvinnene som har vært på tur i de aktuelle landene ved utbrudd, og som har vært gravide på det tidspunktet de reiste, sier Lie.

På Folkehelseinstituttets hjemmeside finnes oversikt over landene.

Seksuelt overførbar smitte

Tirsdag opplyste Smittevernmyndigheten i USA at det er påvist et tilfelle av smitte via seksuell omgang.

– Hva med norske kvinner som har blitt gravide med menn som har vært i områder med utbrudd?

– Det er en liten mulighet for at det kan forekomme smitte. Men vi har ikke hørt at det er en stor sannsynlighet. Men dette får vi mer kunnskap om de neste dagene og ukene, så det er greit å holde seg informert.

– Rådet er at man skal avstå fra å bli gravid, de nærmeste to månedene etter at kvinnen eller mann har vært på reise i utsatt område. Men det er en før-var-tenkning, mer enn av vi vet eksakt at det er farlig, sier Lie.

Høie: – Alvorlig

Helseminister Bent Høie (H) beskriver omfanget av zikaviruset som alvorlig.

– Dette er internasjonalt er alvorlig situasjon. Det er nå viktig å få ut god og riktig informasjon til det norske folk. Dette gjelder jo først og fremst de som har vært i de berørte områdene, sier Høie.

Han sier norske helsemyndigheter er forberedt på smittetilfeller i Norge. De har allerede bevilget ti millioner kroner til WHO, i arbeidet med å utvikle en vaksine.

– Vi er forberedt på smittetilfeller her i landet, fra de som har vært på reise i disse landene. Disse vil eventuelt få god hjelp her, men det er viktig å understreke at det er lite sannsynlig at det smitter mellom mennesker i Norge, sier Høie.

Mygg og sex

Zikaviruset smitter først og fremst via mygg (Aedes aegypti), som er den samme myggen som bærer smitte av dengufeber.

Men det skal også være påvist, det som trolig er ett tilfelle av seksuell overførbar smitte.

– Det er en reell risiko for dette, men den er lav. Vi har i flere år vært kjent med at zikaviruset kan smitte seksuelt ved sporadiske tilfeller. Vi må ta forholdsregler etter det som trolig er et slikt tilfelle i USA, men dette er i utgangspunktet ikke en seksuelt smittsom sykdom, sier John-Arne Røttingen, smitterverndirektør ved Folkehelseinstiuttet.

Zikaviruset kan ha sammenheng med mikrokefali, en sykdom hvor spedbarn blir smittet under svangerskapet, som gjør at hjernen ikke utvikler seg normalt. Dette er fortsatt ikke påvist en helt konkret sammenheng, men WHO jobber ut fra det.

– Det er også meldt om økt forekomst av Guillain-Barré syndrom, som gir lammelser. Det kan forekomme over lengre tid, men går stort sett alltid tilbake, sier Røttingen.

Cirka fire av fem som får viruset opplever nærmest ikke symptomer.

– Vi har så langt trodd at dette viruset var ganske uskyldig, men nå ser vi at smitte i svangerskapet kan gi fosterskader, sier Røttingen.