KRAFTPLUGG: I Colorado Avalanche får Andreas Martinsen virkelig brukt sin styrke og fysikk. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP 
KRAFTPLUGG: I Colorado Avalanche får Andreas Martinsen virkelig brukt sin styrke og fysikk. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP  Foto: Doug Pensinger

OL-vraking ga Martinsen NHL-motivasjon

Da Andreas Martinsen (25) ikke fikk være med til OL i Sotsji bestemte han seg for å slå tilbake.

Denver (TV 2): – Jeg har jo alltid hatt tro på at jeg skulle lykkes bare jeg kom over hit, og fikk vist frem hva jeg kan, sier Andreas Martinsen til TV 2.

Vi møter han hjemme i leiligheten i Denver, der han og samboeren Camilla bor sammen med hundene Zaki og Bianca.

Det var i julen 25-åringen fikk beskjed av hovedtrener Patrick Roy om å flytte ut av hotellet han og samboeren har bodd på i Denver siden november, og skaffe seg sin egen leilighet.

– Ville vise at han gjorde en feil

Han har nådd NHL-drømmen, men vendepunktet for å komme hit skjedde i 2014. Da han ble vraket til OL i Sotsji.

– Jeg var vel egentlig rimelig sikker på at jeg var med i troppen, men da jeg så at navnet mitt ikke var med på uttaket fikk en klump i magen, og tenket at nå skal jeg aldri være med på landslaget mer. Men så tenkte jeg at jeg skulle vise at han (landslagssjef Roy Johansen jou.anm) gjorde en feil der når han ikke tok meg med til OL, sier Colorado Avalanche-spilleren.

25-åringen forteller at han alltid har hatt tro på at det finnes en annen vei til toppen, utenom landslaget. Etter storspill i den tredje sesongen i tyske Düsseldorf har han nå spilt 36 kamper for Denvers NHL-klubb.

– Det er jo litt komisk at jeg ikke var med til OL, også to år senere sitter jeg her. Det var sikkert ikke mange som hadde trodd det, men det er sånn det er når du ikke gir deg, sier han.

Den 190 cm høye nordmannen føler nå at han har funnet sin rolle, der hans egenskaper verdsettes på en annen måte enn i Europa.

Han skal ikke score mål, men takle, og gjøre grovjobben for de som skal skinne. Det er en rolle han føler han ikke har fått vist seg frem i i løpet av 150 kamper for A-landslaget.

– De små banene passer meg bra, og jeg føler du blir mer verdsatt som spiller her borte når du er en sånn type rollespiller som det jeg er. Det er ofte sånn i Europa at det er de som scorer mål som folk ser, men her har det mye å si å ha spillere som kan skape litt energi og gi ut noen taklinger, forklarer han.

– Føler du at du har blitt brukt litt feil på landslaget?

– Jeg tror han har brukt meg som han mener at jeg passer best, men man blir ikke lagt så mye merke til når man spiller en sånn type rolle på et landslag som man blir her borte. Det er lett for folk der hjemme å tenke at nå får vi med en NHL-spiller på laget, og han skal inn i førsterekka og styre overtallsspill. Det er jo ikke en sånn type spiller jeg er, men jeg kommer sikkert til å ha en større rolle i laget enn det jeg har hatt før, understreker Martinsen.

– Det er kanskje tidenes gjennombrudd

Avtroppende landslagssjef Roy Johansen er imponert over fremgangen til 25-åringen.

– Det er kanskje tidenes gjennombrudd, ved siden av Lars Haugen som kom fra Manglerud Star, og gikk til russiske KHL. Det steget Andreas har tatt nå, fra tysk hockey i Düsseldorf til første- og andrerekka til Colorado er enormt, sier han.

– Trodde du at det skulle gå så bra?

– Jeg må jo være ærlig å si at jeg er overrasket over at han har gjort det så bra. At han har tatt steget opp, og har stor tillit blant staben i Colorado. Så ja, jeg er overrasket, men han har samtidig de egenskapene som er nødvendig i den ligaen og trives på de små banene, sier Johansen.

Nå håper sjefen at Martinsen også får gjennombruddet med flagget på brystet.

– Han har gjort noen bra landskamper, men har vel ikke fått det store gjennombruddet i landslagssammenheng enda. Men nå har han jo tatt et kjempesteg, og fått en god dose selvtillit. Så jeg forventer at han tar en enda viktigere rolle nå i landslaget, hvis han får muligheten til å være med til VM, avslutter han.