FÅR PEPPER FRA FLOKKEN: Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, møter motbør etter å ha sagt at Norge må møte barneekteskap god vilje. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
FÅR PEPPER FRA FLOKKEN: Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, møter motbør etter å ha sagt at Norge må møte barneekteskap god vilje. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Foto: Junge, Heiko

Facebook- og Twitter-storm mot Fugellis utsagn om barnebruder

Sosialmedisineren mener vi må forsøke å forstå asylsøkere som gifter seg med barn ned i 11-årsalderen. Men han møter liten forståelse for det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med NRK sier Fugelli at folk fra andre kulturer ikke er forkastelige eller moralsk primitive, dersom de er gift med mindreårige.

Minst 61 mindreårige var gift da de kom til Norge som asylsøkere i 2015.

Den yngste jenta er elleve år gammel, ifølge NRK.

– Finne ordninger

– Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år. Og de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive. De skal møtes med god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov, sier professoren i sosialmedisin til NRK.

Utsagnet kom etter at integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) omtalte det som forkastelig at mindreårige er gift.

Men Fugelli møter solid motbør for sitt innspill. På Twitter har flere tatt til motmæle.

– For meg en ubegripelig tilnærming til overgrep mot barn, skriver Esther Moe på Twitter.

– Så jævlig på tur

Forfatter og kommentator Hans Olav Lahlum skriver på sin Twitter-side:

– Min venn Per Fugelli og jeg er veldig enige mange dager, og rystende uenige noen dager. Dette er en av dagene hvor vi er rystende uenige.

Journalist og kommentator Kadra Yusuf er også kritisk til Fugellis forsøk på forsoning.

– Fugelli er så jævlig på tur at jeg ikke gidder å «forstå» det en gang, skriver hun på Twitter.

På NRKs Facebook-profil får han også på pukkelen:

– Hvorfor skal dine barn, barnebarn, nieser, nevøer, andre i din «flokk» som måtte være yngre enn 16 år, ha krav på en bedre rettssikkerhet enn denne 11 år gamle piken? spør en av følgerne.

Får støtte

Men flere tar også Fugelli i forsvar. George K. Gooding skriver på sin Twitter-side at «å forstå noe er ikke det samme som å ha forståelse for det».

Twitter-brukeren tvittertaus oppsummerer det slik:

«Per Fugelli: Vi skal ikke godta barneekteskap blant asylsøkerne. Hele internettet: PER FUGELLI SIER VI MÅ AKSEPTERE BARNEEKTESKAP».

Per Fugelli sier til TV 2 at han ikke har fått med seg reaksjonene på uttalelsene. På spørsmål om hva det vil si å møte barneekteskap med godvilje, sier han:

– Etter flukten til Norge er ikke ord som «forkastelig» og «steinalderfolk» det første vi skal møte dem med. De skal høre at her gjelder norske lover, det er ikke lov for dem å leve sammen. Da må vi finne ordninger slik at de ikke lever sammen nå, men venter til de er gamle nok, sier Fugelli til TV 2.

– De er sårbare, unge og redde. Vi skal vise dem omsorg og få dem inn under norske lover. Det går an å si at det er feil uten å kaste skam og mindreverdighet på dem, sier han.

– Dette gjelder barnebrudene, men hva med mennene de er gift med?

– Men herregud, min venn, se på realitetene. Ektemennene er unge de også. Det store flertallet er to, tre, fire år eldre. Det er unge folk, som er gift fordi det er skikken der de kommer fra, sier Fugelli.

– Det mener også jeg er galt, og vi må bort fra den skikken. men vi skal ikke dømme dem som mindreverdige eller kriminelle. Jeg skjønner ikke hvorfor dette er noe å hisse seg opp for, sier han.