Kypriotisk politi frykter at Espen Lee skal rømme fra fengselet

Ifølge lokale medier er politiet på Kypros redde for at nordmennene skal prøve å rømme. Spesialstyrker er satt inn for å passe på dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet mener eks-torpedo Espen Lee prøvde sjekke ut hvor godt vaktholdet var rundt ham, får TV 2 opplyst av lokale medier med gode kilder i det kypriotiske politiet.

Lee har sittet i varetekt siden natt til mandag, men skal mandag kveld ha blitt kjørt til sykehus etter å ha sagt at han var dårlig. På sykehuset skal det ha blitt konkludert med at det ikke var noen grunn til at han skulle være der. Det har ikke lyktes TV 2 å få bekreftet opplysningene fra offisielt hold.

Pågrepet natt til mandag

Det var på grenseovergangen Ayios Dhometios at de tre nordmennene ble arrestert natt til mandag. Da skal de ha vært under overvåking i minst to uker.

I bilen deres fant politiet kart, notater og adresser som tydet på at de var på vei for å kidnappe en to og et halvt år gammel jente.

– Det ble funnet bevis i deres besittelse som viser seg å være knyttet til denne saken. Vi etterforsker om de planla å gjennomføre denne forbrytelsen, sier pressetalsmann Andras Aggelidis i politiet på Kypros.

Skal ha blitt overvåket

Øya i Middelhavet er delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk del. Og det var på tyrkisk side av grensa nordmennene skal ha oppholdt seg i minst to uker, før de ble arrestert ved et av sjekkpunktene.

Ifølge lokale medier skal den tidligere leiesoldaten Espen Lee og hans to medsammensvorne ha vært under konstant overvåking hele denne tiden.

Saken med de tre nordmennene har vakt oppsikt i kypriotiske medier, spesielt etter at Lees fortid ble kjent. Saken var et av hovedoppslagene under kveldsnyhetene både i går og i dag.

Ifølge lokale medier er politiet på øya nå engstelige for at nordmennene kan rømme. De tre er plassert i tre forskjellige fengsler og politiets spesialstyrker skal være satt inn som ekstra vakthold. Torsdag morgen fremstilles nordmennene for mulig forlenget varetektsfengsling i Nikosia.

Straffedømte fra Outlaws-miljøet

I tillegg til den profilerte, tidligere pengeinnkreveren Espen Lee sitter også to av medhjelperne hans i politihuset i Nikosia i påvente av torsdagens fengslingsmøte.

En er en 40 år gammel tidligere dørvakt og pengeinnkrever. Mannen har hatt en sentral rolle i MC-klubben Outlaws, og ble i 2014 dømt for brudd på våpenloven. Den andre en 29 år gammel mann, også han fra det samme miljøet. 28-åringen har flere dommer for legemsbeskadigelse.

Alle tre er tidligere straffdømte, kommer fra samme miljø i Østfold og skal ha tilknytning til faren til den snart tre år gamle jenta.

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokaten til den 47 år gamle faren som nå mistenkes for å ha sendt Espen Lee og kompanjongene hans til Kypros for å ta datteren sin tilbake til Norge.

– Det som har skjedd på Kypros, tror jeg både min klient og meg selv tar klart avstand fra. Jeg er ikke kjent med detaljene, og har oppfattet at det var noe helt annet som var formålet - nemlig at de skulle hente en bil hos ham. Men uansett: Hvis noen er fengslet der, og har planlagt noe sånt, er det veldig graverende, sier Larsen til TV 2.

Faren og moren har en pågående rettstvist om hvor datteren skal bo. I forrige måned avviste tingretten farens begjæring om at jenta skulle tilbakeføres til Norge.

– Jeg jobber med en anke til Borgarting lagmannsrett, og så er det anlagt en barnebortføringssak etter Haag-konvensjonen. Så vi har bare håndtert dette på vanlig måte, sier Larsen, som er farens bistandsadvokat.