MATPAKKE: Nistepakken til en elev i grunnskolen. Foto: Frank May / NTB scanpix
MATPAKKE: Nistepakken til en elev i grunnskolen. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May

Giftekspert advarer: Matboksen barna dine bruker kan være helseskadelig

– Barn er særlig utsatt for giftige kjemikalier i plastprodukter, sier den svenske gifteksperten Ethel Forsberg.

– Dessverre så får man ingen oversikt over hvilke stoffer plasten inneholder når man går og handler i butikken. Man kan, dersom man har flaks, få rede på hvilken type plast det er, men ikke innholdet i den, fortsetter Forsberg.

Ethel Forsberg var sjef for Kemikalieinspektionen i ni år, og for to år siden undersøkte de plastprodukter som importeres og produseres i Sverige.

– Vi fant opptil 150 potensielt farlige stoffer. Disse kjemikaliene var alt fra stoffer som skader arvestoffene og fruktbarheten, til kreft- og allergifremkallende stoffer, forteller Forsberg.

Barn er mer utsatt

Giftstoffene kan være skadelige for både barn og voksne, men Forsberg understreker barn er mest utsatt.

– Det er tre årsaker til det. Barn putter ting i munnen, og i en barnemunn er faktorene som øker risikoen for at de giftige stoffene forlater plasten tilstede: varme, fuktighet og sur PH.

– Barn konsumerer mer mat og drikke enn oss voksne, og er dermed oftere disponert for giftstoffene. Dessuten er hormonsystem og organer under utvikling og derfor er de mer sårbare, fortsetter Forsberg.

– Må bli bedre

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener norske myndigheter må bevilge mer ressurser for å få en tilstrekkelig oppfølging og testing av plastprodukter.

– Vi er opptatt av at vi skal bli kvitt disse kjemikaliene. Sverige og Danmark ligger foran oss her, blant annet fordi de har flere kontroller og bedre tilsyn. Vårt miljødirektorat gjør en god jobb med de ressursene de har, men de burde fått mer ressurser for å holde flere kontroller for å gi oss forbrukere den informasjonen vi etterspør, sier Flesland.

Trygge alternativer

Man trenger ikke å droppe plastprodukter helt, da mange av produktene er merket giftfrie eller er merket med et miljømerke.

I innslaget vises en grønn BLAFRE- matboks som er helt fri for giftstoffer.

– Vi tar dette veldig seriøst. Alle våre produkter er giftfrie. Boksene er EK-merket og trygge å bruke, forteller Ingrid Fagervik, daglig leder i BLAFRE

Giftekspert Forsberg mener trygge alternativer er å pakke inn maten i matpapir eller glassbokser, men at det å unngå alt som inneholder giftige stoffer ikke er nødvendig.

– Dersom varen er svanemerket, er den trygg, forsikrer Randi Flesland.

– Har du gjort tre ting, så har du gjort mye for å beskytte deg selv og dine barn. For eksempel kan man kaste gamle plastikkting, kjøpe miljømerkede produkter og lufte inneluften jevnlig, avslutter hun.