UKJENT: I 16 år visste ingen hvem denne mannen i respirator var. FOTO: MISSING PERSONS OF AMERICA
UKJENT: I 16 år visste ingen hvem denne mannen i respirator var. FOTO: MISSING PERSONS OF AMERICA

I 16 år visste ingen hvem mannen i respirator var. Nå er mysteriet løst

I 1999 krasjet en varebil utenfor San Diego i USA, men ingen visste hvem den skadde bilføreren var.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En junidag i 1999 krasjet en varebil like utenfor den amerikanske strandbyen San Diego, ved grensen til Mexico.

I bilen satt blant annet en ung mann, som på mirakuløst vis overlevde. Han ble fraktet til Sharp Coronado Hospital i San Diego og lagt i respirator.

Men sykehuset fant ingen identifikasjonspapirer på mannen. I dagene som gikk var det heller ingen bekymrede familiemedlemmer som kontaktet sykehuset eller politiet.

Oppkalt etter garasje

Siden den gang har den ukjente mannen vært innlagt ved sykehuset med en alvorlig hjerneskade og ute av stand til verken å puste eller spise på egenhånd.

I mangel av navn, har sykehuset i 16 år kalt han «Sixty-Six Garage» – oppkalt etter garasjen bilvraket han satt i ble fraktet til etter ulykken.

I flere år har lokale medier, sammen med sykehus og politi, forsøkt å finne svaret på hvem den mystiske pasienten er. Med bilder og videoer har de håpet på at noen skulle gjenkjenne «Sixty-Six Garage».

Identifisert

Nå er imidlertid mysteriet løst. Ifølge lokalavisen San Diego Union-Tribune, har det mexicanske konsulatet i San Diego omsider lyktes i å identifisere mannen.

Fredag forrige uke opplyste de at en gruppe leger, immigrasjonsmyndigheter, politikere og pedagoger sammen har klart å finne mannens familie.

En DNA-analyse ble siste brikke i puslespillet, da mannens DNA matchet med en familie som etterhvert gjorde seg til kjenne for for myndighetene.

Verken sykehuset eller mannens nå identifiserte familie ønsker å uttale seg om mannens navn eller andre detaljer, men uttrykker glede over at mysteriet endelig er løst.

– Pleierne kan nå henvende seg til ham ved navn, og vi er alle glade for at en mann med både identitet og historie, får den rette verdigheten, sier talsmann ved sykehuset, Tom Hanscom, til avisen.

Ikke enestående tilfelle

Mannen i respirator var trolig på vei over det som er USAs travleste grenseovergang, mellom San Diego og Mexico. Hundrevis omkommer i grenseområdet hvert år.

Ifølge det amerikanske gravejournalistikk-nettstedet inewssource, som har laget en dokumentar om «Sixty-Six Garage», lå det ifjor åtte uidentifiserte pasienter i respirator – og det bare i California.

Enrique Morones, leder av immigrantorganisasjonen Border Angels, sier følgende om problemet til San Diego Union-Tribune:

– Det finnes mange «Sixty-Six-Garagere» der ute. Kanskje det ikke er en 16 år gammel sak, men en 6 dager gammel. Men det er stadig en mor som fortsatt vil vite, «overlevde min sønn?»