VANT: Ted Cruz vant Iowa for republikanerne. FOTO: AP Photo/Charlie Neibergall
VANT: Ted Cruz vant Iowa for republikanerne. FOTO: AP Photo/Charlie Neibergall Foto: Charlie Neibergall

Cruz seirer – Clinton og Sanders kniver

Ted Cruz vant Iowa, men det er nært dødt løp mellom Clinton og Sanders.

Tallene begynner å stabilisere seg i det opptellingen av stemmene går mot slutten.

På demokratisk side er det fremdeles dødt løp mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Det skiller bare noen få stemmer når cirka 95 prosent av stemmene er talt opp. Martin O'Malley, som ligger an til å få cirka 0,5 prosent av stemmene, har trukket seg, melder nyhetsbyrået AP.

På rebublikansk side har Ted Cruz fått 28 prosent av stemmene, mens Donald Trump fikk 24 prosent. Marco Rubio fikk 23 prosent av stemmene.

VINNER: CNN erklærte Ted Cruz som vinner av nominasjonsvalget i Iowa natt til tirsdag. FOTO: REUTERS/Jim Young
VINNER: CNN erklærte Ted Cruz som vinner av nominasjonsvalget i Iowa natt til tirsdag. FOTO: REUTERS/Jim Young Foto: Jim Young

CNN erklærer Ted Cruz som vinner av nominasjonsvalget i Iowa.

Gratulerte Rubio

Resultatet ses også på som en seier for Marco Rubio, da Trump og Cruz nærmest hadde eliminert han på meningsmålingene. CNNs analytikere tror mange av Trumps tilhengere har gått over til Rubio.

Trump talte foran sine tilhengere på hans hovedkvarter, og gratulerte Ted Cruz med seieren. Samtidig benyttet han anledningen til å sparke mot Hillary Clinton.

– Hun har kanskje større problemer å stri med enn nominasjonsvalget, sa Donald Trump, mest sannsynlig med henvisning til e-postsaken Clinton er involvert i.

Spark mot Clinton

Også Marco Rubio gikk på talerstolen etter resultatet var klart.

– Ingen levnet oss en eneste sjanse. De fortalte meg at jeg måtte vente på min tur, sier han, før han sparket mot demokratene.

– Hillary Clinton er diskvalifisert til å bli president i USA, sier han.

Tidligere kom de første valgdagsmålingene inn. CNN kunne fortelle sine seere at deres meningsmåling gjort blant folk som var på vei inn i stemmelokalene viser at Donald Trump var i førersetet med 27 prosent mot Cruz' 22 prosent og Rubios 21.

Måling: Trippelfront hos republikanerne

Nominasjonsvalget i Iowa er den første avstemningen på vei til Det hvite hus. Registrerte republikanere og demokrater går til stemmeurnene for å vise hvem de ønsker som presidentkandidat for sitt parti.

CNN har ikke snakket med alle som har stemt, men gjort et anslag basert på utvalgte mennesker som har avgitt stemme i Iowa.

For Demokratene er det Hillary Clinton som holder ledelsen. Halvparten av de CNN har snakket med sier de stemmer på henne, mens 44 prosent sier de stemmer på Bernie Sanders. 3 prosent stemmer Martin O'Malley, ifølge CNNs beregninger.

Det ble tidlig rapportert om mange oppmøtte på de forskjellige stedene der det avholdes valg. Dette ble sett på som fordeler for Bernie Sanders hos demokratene og Donald Trump hos republikanerne. Meningsmålinger fra før valget viste at mange av dem som stemte for første gang ville stemme på disse to kandidatene.

CNN rapporterer om at 150.000 har avgitt stemmer hos republikanerne.