BEREDSKAP: Brasilianske Dejailson Arruda med datteren Luiza. Uvanlig barn er født med unormalt små hoder. Verdens helseorganisasjon mener det har sammenheng med zikaviruset.Foto: AP Photo/Felipe Dana
BEREDSKAP: Brasilianske Dejailson Arruda med datteren Luiza. Uvanlig barn er født med unormalt små hoder. Verdens helseorganisasjon mener det har sammenheng med zikaviruset.Foto: AP Photo/Felipe Dana Foto: Felipe Dana

WHO: Zikaviruset er en global krise

Zikaviruset er en global krise, slår Verdens helseorganisasjon fast. Folkehelseinstituttet ber gravide holde seg unna smittelandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge WHO forventer fire millioner tilfeller av zikasmitte på det amerikanske kontinentet i løpet av året.

Organisasjonen holdt krisemøte mandag for å diskutere med fagfolk hvordan problemet skal angripes. Etter at zikaviruset ble påvist i Brasil i fjor, er det født oppsiktsvekkende mange barn med unormalt små hoder.

WHO-sjef Margaret Chan sier det ikke er endelig bevist at det er zikaviruset, som smitter via myggstikk, som er årsaken til misdannelsene på de nyfødte. Men hun understreker også at det er grunn til å frykte viruset.

Forrige gang WHO gikk ut og omtalte en smittefare som en internasjonal unntakstilstand, var under ebolaepidemien i 2014. 11.000 mennesker døde av ebola i Vest-Afrika.

Drastiske tiltak i Brasil

Brasils president Dilma Rouseff skrev mandag under på en avtale som gir helsemyndigheter tilgang til alle bygninger, som kan huse myggsorten som sprer zika-smitten.

Avtalen gir tilgang til offentlige og private bygninger, inkludert private hjem. Helsearbeidere har også tilgang til støtte fra politiet til å ta seg inn i bygninger.

Folkehelsa: – Ikke reis

Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler gravide som planlegger å reise til Sør- og Mellom-Amerika å utsette reisen. Gravide som oppholder seg eller har oppholdt seg i Sør- og Mellom-Amerika bør i tillegg til å følge de generelle beskyttelsesrådene for reisende, informere lege eller jordmor om oppholdet.

Folkehelsa ber alle reisende i områder med zikasmitte være forsiktige og ta forholdsregler som å bruke klær som beskytter hele kroppen og være påpasselig med å bruke myggmidler, også på dagtid.

Rådene gjelder for de fleste landene i Sør- og Mellom-Amerika, blant annet Brasil, Colombia og Mexico.

Utelukker ikke andre smittemåter

Verdens helseorganisasjon anslår at over en million mennesker i Brasil er smittet av zikaviruset. I Colombia mener myndighetene at over 20.000 mennesker er smittet.

Det fins ingen vaksine mot viruset. Selv om viruset overføres med mygg, utelukker WHO ikke at det også kan smitte gjennom blod og sæd