Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton under et møte i Iowa søndag. FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB SCANPIX
Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton under et møte i Iowa søndag. FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB SCANPIX Foto: Andrew Harnik

Skandalen som truer Clintons sjanser til å bli president

Historien som har fulgt Hillary Clinton gjennom hele valgkampen, reiser tvil om hennes dømmekraft, ifølge tidligere visepresident.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen bekreftet Obama-administrasjonen for første gang at Hillary Clintons hjemmeserver inneholdt høyt graderte statshemmeligheter.

Det er funnet 22 eposter med den høyeste sikkerhetsgraderingen «Top Secret», og ifølge nyhetsbyrået AP dreier det seg om 37 sider med informasjon som vurderes som særlig sensitiv. Fredag kunngjorde amerikansk UD at de 22 epostene ikke offentliggjøres fordi de inneholder topphemmelig informasjon.

Saken har vært en verkebyll for den tidligere utenriksministeren, som er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat. Hun hadde ingen offisiell epostadresse da hun var utenriksminister mellom 2009 til 2013, men brukte en privat epostkonto.

Stiller spørsmål om hennes dømmekraft

USAs tidligere visepresident Dick Cheney mener at epostskandalen stiller spørsmål om hennes dømmekraft og om hun overhodet er skikket til å bli president. I et intervju med CNN sier Cheney at han aldri har hørt en god forklaring på hvorfor Hillary Clinton valgte å gjøre det slik.

– Det er rart. Det er ubesvarte spørsmål som reiser tvil og legitime spørsmål om en som vurderes som øverstkommanderende, sier Cheney til CNN.

Epostskandalen har fulgt Clinton under hele valgkampen, og underveis har saken vokst i omfang. Det vakte oppsikt at hun hadde brukt en privat epostadresse og hjemmeserver mens hun var utenriksminister i Barack Obamas regjering. Hun måtte oversende 30.000 eposter fra denne perioden til det amerikanske utenriksdepartementet, og i mai 2015 ble de første epostene offentliggjort. De viste at hun mottok hemmelig informasjon om angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i 2012.

Hillary Clinton har innrømmet at hun ikke burde brukt sin private epost i jobbsammenheng, men avviste samtidig at hun har brutt loven. Amerikansk arkivlov fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertiden.

– Ingen eposter er slettet, sa hun i mars 2015.

Tre måneder etter denne uttalelsen ble det imidlertid kjent at 15 eposter manglet. Den republikanske kongressrepresentanten Ted Gowdy som ledet granskningskomiteen, sa at de manglende epostene er en alvorlig sak: «Dette har betydning langt utover Libya, Benghazi og vårt arbeid. Dette viser at hennes private epostarrangement har resultert i et mangelfullt offentlig register».

FBI etterforsker hvorvidt Clinton-staben har brukt «klipp-og-lim»-metoden fra graderte nettverk for å sende opplysninger til hennes private - og ugraderte - server.

Ble rundlurt av norsk «nyhet»

De offentliggjorte epostene som er gjort søkbare på amerikansk UDs nettsider, viser at konfidensielt innhold om striden rundt Nobelprisvinneren Muhammad Yunus og mikrolån i 2010 ble sendt via hennes private epostløsning. Også Clintons norgesbesøk i 2012 ble omtalt.

Hillary Clintons stab gikk fem på og trodde denne artikkelen fra «Aftenposten English» var ekte.
Hillary Clintons stab gikk fem på og trodde denne artikkelen fra «Aftenposten English» var ekte.

En kommentar i fagbladet Journalisten påpekte i forrige uke hvordan amerikansk UD ble rundlurt av en forfalsket norsk nyhetssak skrevet av «journalisten» Tore André Flo, som blant annet hadde intervjuet «sikkerhetsanalytikeren» Ole Gunnar Solskjær.

Innholdet i flere samtaler mellom Clinton og Jonas Gahr Støre om Norges bidrag til NATO er delvis sladdet i dokumentene, det samme er også Sudan-forhandlingene i 2009, der norske utsendinger deltok.

Howard J. Krongard, som var amerikansk UDs generalinspektør fra 2005 til 2008, mener at alt tyder på dette var en overlagt handling fra Clintons side. Han peker på at det ikke engang ble opprettet en offisiell epostadresse for utenriksministeren fra dag én.

– Hvordan skulle hun klare å utrette noe uten epost, sier Krongard til New York Post.

USA-ekspert og Minervaskribent Jan Arild Snoen tror Clinton har muligheter til å vinne nominasjonsvalget, som starter i Iowa:

– Jeg tror hun kommer til å vinne knapt, men hun behøver ikke å gjøre det. Det er Sanders som må vinne i kveld, sier Snoen til Nyhetskanalen.