Manchester United manager Louis van Gaal (left) and assistant manager Ryan Giggs in the dugout before the Emirates FA Cup, fourth round match at the iPro Stadium, Derby.
Manchester United manager Louis van Gaal (left) and assistant manager Ryan Giggs in the dugout before the Emirates FA Cup, fourth round match at the iPro Stadium, Derby. Foto: Nick Potts

– United har mest å tape på å være inaktive på Deadline Day

Tor-Kristian Karlsen blogger om Deadline Day.

I dag er altså den siste sjansen for Premier League-klubbene til å justere spillerstallene før den avgjørende fasen av sesongen. For de fleste klubbene blir dagen sannsynligvis relativt begivenhetsfattig og selv man ikke sitter på store kjøpsplanene, er den store eventuelle utfordringen å mestre situasjoner som kan oppstå om man villig eller motvillig mister en viktig spiller mot slutten av dagen.

Det er i slike (sjeldne) scenarier – når man mottar bud som er for gode til å avslå – at Deadline Day kan bli som en virvelvind. For å kaste seg ut i markedet etter erstattere i siste time, er en jobb som krever hvilepuls og kaldt hode. Ikke overraskende er hovedregelen ganske åpenbar: «ikke gjør kjøp på Deadline Day som du ikke ville gjort på andre dager». Som alltid handler det om å være forberedt og forsøke å holde seg mest mulig til den gjennomarbeidede ønskelisten.

Allikevel er Deadline Day også en dag for å finne «anledninger» som kanskje ikke er tilgjengelige tidligere i overgangsperioden. Spillere som ønsker seg bort legger press på agentene til å finne nye arbeidsgivere, akkurat som klubbene setter ut spillere de gjerne vil fjerne fra lønnsbudsjettet. Derfor er denne dagen fremfor alt agentenes dag. Det er spillerformidlere og «brokere» som sitter på nøkkelkortene når overgangskabaler skal løses.

Dette overgangsvinduet har hittil vært preget av kjøpelysten til lagene på den nedre halvdelen av Premier League-tabellen. Det økonomiske vindfallet man går glipp av ved nedrykk er snart ved astronomiske 100 millioner pund og dermed er det opplagt at en økonomisk risiko i januar kan være verdt forsøket. Et vellykket spillerkjøp kan i ytterste konsekvens representere forskjellen mellom nedrykk og ny Premier League-kontrakt, eller i den andre enden av tabellen, mellom Champions League-spill eller Europa League. Til og med tittelen kan avgjøres gjennom en perfekt nyinvestering.

At Newcastle United har benyttet nesten 40 millioner pund til å forsterke laget er langt fra overraskende. Tiden vil vise om Shelvey (for øvrig oppsiktsvekkende at en relativt høyprofilert spiller skifter fra et lag i nedrykksstriden til et annet midt i sesongen – her må altså definisjonen på Shelvey's bidragsverdi være rimelig fravikende), Doumbia, Townsend og Saviet kan utgjøre noen som helst forskjell i sesongavslutningen. Men situasjonen er prekær for Newcastle og noe måtte gjøres.

Naborivalen Sunderland har også hentet inn nytt blod denne måneden. Wahbi Kahzri fra Bordeaux, en hurtig og temperamentsfull angriper som kan brukes i flere roller. Han kan fort slå til fra første stund, mens det derimot er relativt sjelden at nye stopperkjøp (Lamine Koné er også rekruttert fra Ligue 1) lykkes når man blir kastet inn i en ny liga i januar.

Andre nedrykkskandidater som Norwich, Bournemouth og Swansea har gjort justeringer i et håp om tilføre stallen ekstra energi og kvalitet i sluttspurten. Interessant nok har derimot tabelljumboen Aston Villa forholdt seg helt passive i denne overgangsperioden. Om ikke et hvitt flagg for kapitulasjon, så er det vanskelig å tolke dette som noe annet enn et signal på at klubben ikke ser store håp om berge plassen og at man av den grunn, fornuftig nok, ikke ønsker å gjøre en vanskelig situasjon mer komplisert ved å påføre seg enda større økonomiske utfordringer (ved å «kaste bort» penger på flere nye spillere). Det får altså briste eller bære for Aston Villa.

I motsatt ende av tabellen er det bemerkelsesverdig at Manchester United ser ut til å velge og vente til sommeren med å forsterke stallen. Storklubben ligger kun sju poeng bak tittelfavorittene Arsenal og Manchester City og fem bak Spurs – som opptar den siste verdifulle Champions League-plassen. Selv om klubben muligens avventer kjøp til trenerspørsmålet er avklart, virker det pussig om man ikke forsøker å hente en midtspiss eller en dynamisk sentral midtbanespiller. I den grad det går av en overgangsbombe i kveld, så er det nærliggende å tro at det er Manchester United som vil stå for den. De røde er muligens den klubben som har mest å tape på å forbli inaktive i dag.

Og om det skulle komme en virkelig overgangsbombe i dag kan svært gjerne Everton være involvert som den selgende parten. Til tross for en svak formkurve, sitter laget trygt på midten av tabellen og salg av nøkkelspillere på dette tidspunktet vil ikke ha noen avgjørende effekt verken den ene eller andre veien.

Logistikken rundt internasjonale spillertransaksjoner gjør at det er størst sannsynlighet for at eventuelle store overganger utover kvelden vil skje mellom Premier League-klubber.

Romelu Lukaku til Manchester United? John Stones til samme klubb eller Chelsea? Ross Barkley kunne også tilført uforutsigbarhet og offensivt driv til midtbanen til begge Manchester-klubbene. Om budene skulle være i riktig størrelsesorden, kan man ikke utelukke at det blir kamp om en eller flere av disse spillerne mot slutten av dagen.