Familie er viktig i den amerikanske kulturen, og presidentkandidatene prøver å framstå som et supert team sammen med ektefellen. Foto: Scanpix
Familie er viktig i den amerikanske kulturen, og presidentkandidatene prøver å framstå som et supert team sammen med ektefellen. Foto: Scanpix

Kyssene som kan avgjøre valget

Presidentkandidatene gjør hva de kan for å framstå som lykkelige og vellykkede i familielivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva som skjer bak fasaden vites ikke. I alle fall ikke av så mange. Og kanskje går det årevis før sprekker kommer til syne, og det avsløres at ekteskapet kanskje ikke var så perfekt likevel.

I disse dager, når de første primærvalgene på både republikansk og demokratisk side gjennomføres, er det viktig at presidentkandidaten og partneren framstår som et team.

– Du skal vise fysisk at du støtter din mann, og gjør du ikke det, så spekuleres det fort i hvorfor, sier Helene Megaard, kommentator i Amerikanskpolitikk.no til TV 2.

– Thank you, honey

Ektefellene omtaler hverandre gjerne i rosende ordelag, slik vi mandag hørte republikaneren Donald Trumps kone:

– Han er helt utrolig! Han vil få i stand de beste avtalene og gjøre de beste forhandlingene, sa kona Melania Trump.

Etterpå kysset de to, før Donald Trump tok over mikrofonen:

– Thank you, baby. Thank you. Thank you, honey, avsluttet han da kona gikk av scenen.

Trumps tredje kone

– Familie er viktig i amerikansk kultur, og det er viktig å vise fram en vellykket og glad familie, sier Jan Arild Snoen i Minerva.

Han legger til at betydningen av en vellykket familie kan bli problematisk for Donald Trump, som nå er gift med sin tredje kone.

Trump har ved flere anledninger vist fram sin vakre modelldatter, mens Hillary Clinton har tatt med seg datter og barnebarn til det viktige primærvalget i Iowa mandag.

– Det handler om hvilken historie de prøver å fortelle. Hillary Clinton forsøker å framstå som en bestemor, som en omsorgsperson. Men hun bruker også sin mann, tidligere president Bill Clinton, sier Snoen.

Snakker om barnebarnet

På et av valgkamparrangementene i Iowa ble Hillary introdusert av sin ektemann.

– Jeg vil introdusere den best kvalifiserte, sindige, beslutningsdyktige, den beste til å skape endringer (..) Her kommer deres neste president, Hillary Rodham Clinton, sa Bill Clinton før kona kom inn på scenen.

Hun omfavnet først sin datter, og deretter sin mann. Raskt fortalte hun om barnebarnet som ventet på hotellrommet.

«Stand by their man»

Velger en person å delta i presidentvalgkampen forventes det også at partneren aksepterer å være i søkelyset.

– Det er veldig vanlig å vise at ektefellen er tilstede. Man trenger ikke nødvendigvis noe mer, men man skal helst stille opp og vise at de «stand by their man», sier Snoen.

Helene Megaard, kommentator i Amerikanskpolitikk.no. 
Helene Megaard, kommentator i Amerikanskpolitikk.no. 

Megaard forteller at flere av kandidatene gjør et stort poeng ut av at ekteparet sammen har blitt enige om å jobbe for presidentvervet.

– Heidi Cruz, kona til Ted Cruz, er tidligere megler på Wall Street og er veldig ambisiøs. På den andre siden har vi Columba Bush, kona til Jeb Bush, som har ikke liker å være i rampelyset på noen måte, sier Megaard.

Hun legger til at amerikanerne gjerne vil ha en førstedame som selv har en god karriere, men at det er ønskelig at de legger den til side når de flytter inn i Det hvite hus.

– Førstedamen har et tett program, men de får ikke betalt for jobben. Hva som eventuelt vil skje dersom Hillary og Bill Clinton blir det neste presidentparet, vet jeg ikke, sier Megaard.