SAMARBEID: Kripos og Jodel skal samarbeide for å identifisere de som fremsetter bombetrusler via appen. FOTO: SCANPIX
SAMARBEID: Kripos og Jodel skal samarbeide for å identifisere de som fremsetter bombetrusler via appen. FOTO: SCANPIX

Bombetrusler mot norske skoler: Jodel skal hjelpe Kripos

Etter en rekke bombetrusler fremsatt via appen Jodel, skal nå norsk politi samarbeide tett med appens grunnleggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kripos har, etter en rekke bombetrusler fremsatt via den tyske mobilappen Jodel den siste tiden, forsterket kontakten med grunnleggerne av appen.

– Før helgen ba vi Jodel om å bistå oss bedre, slik at vi enklere, raskere og mer sikkert kan identifisere de som står bak truslene. Vi opplever at Jodel nå ønsker å samarbeide enda tettere og vil bistå politiet med tilgjengelig informasjon om hvem som sender truslene.

– Kripos og Jodel har et felles ønske om å få bukt med samfunnsskadelig aktivitet utført med tjenesten og de siste dagene har vi raskt kunnet identifisere personer som har fremsatt trusler via appen, sier Thomas Stærk, leder ved seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos i en pressemelding.

På Jodel har man ingen profil og meldingene kan kun leses av alle som har logget seg på appen i en radius av ti kilometer.

Appen har vært brukt til å fremsette en rekke bombetrusler mot norske skoler de siste månedene.

I begynnelsen av januar ble tre skoler i Nordland stengt og 2080 elever evakuert etter bombetrusler fremsatt via Jodel.

Sist fredag holdt alle skoler i Narvik kommune stengt for 4500 elever og studenter etter bombetrussel via Jodel.

Jodel sikrer ikke anonymitet

Selv om Jodel oppfattes som et sted hvor man kan kommunisere hva man vil anonymt, sikrer appen ikke anonymitet dersom lovbrudd blir begått.

– Det som kanskje starter som en spøk, får alvorlige konsekvenser. Skoler eller andre samfunnsinstitusjoner må stenge og man legger beslag på betydelige ressurser hos politi og andre nødetater. De som kommer med slike trusler må vite at det har konsekvenser, også for dem personlig. De risikerer å bli pågrepet, få inndratt telefon og datautstyr og man risikerer anmerkninger i strafferegisteret som kan være svært ødeleggende for den enkelte, sier Stærk.

Foreldre ansvarlige

Kripos vektlegger også at man også risikerer et betydelig erstatningsansvar som følge av de økonomiske kostnadene hendelser man har vært med på å utløse har. Foreldre er potensielt erstatningsmessig ansvarlige på vegne av sine barn, heter det.

– Tilbydere av tjenester som Jodel, opererer i et landskap som er lite regulert og kontrollert. Vi oppfordrer foreldre, foresatte og skoler til å følge aktivt med på hvordan barn og unge bruker denne type tjenester, sier Stærk.