Foto: Johannessen, Sara

Ingen sier hei. Ingen ser på deg. Ingen inviterer på lønningspils. Hvor lenge hadde du holdt ut?

Bernt Hindenes ber alle foreldre forsøke å sette seg inn i hvordan det er å bli mobbet som barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg at du kommer på jobb om morgenen.

I garderoben passer de andre på å henge jakkene sine bort fra din, slik at din blir hengende for seg selv. Ingen sier hei. Ingen ser på deg. Hvis du sier hei, er det ingen som svarer.

Ved kaffemaskinen står noen og snakker og ler, temaet er lønningspilsen på fredag, den du ikke var invitert med på, men som du forsto var i gang da du sjekket Instagram fredag kveld.

I lunsjen sitter mange sammen, og når du nærmer deg, sier en at plassen er holdt av. Du må sette deg ved et annet bord, alene.

Hvordan føles det? Hvor lenge hadde du holdt ut? En dag? To? Kanskje en uke? Til du hadde vært der så lenge at du kunne gå til legen og sykmelde deg?

Bare her i Norge har 40.000 barn det slik hver eneste dag. 40.000 små mennesker som går hjemmefra med sekken på ryggen og et håp om at kanskje denne dagen vil bli bedre, som håper å komme seg helskinnet hjem igjen, og som vet at de må gjennom det samme i morgen.

Og dagen etter. Og dagen etter der.

Sitat Heidi Pettersen, Aftenposten Oppvekst

Så jeg håper alle foreldre vet hvordan barna sine oppfører seg utenfor hjemmet. Vi som har barn må lære dem og se verdier i alle typer mennesker.

Lære hva empati og hva utestenging og mobbing kan gjøre med et barn. Vi har sett skolemassakre og barn som tar selvmord. Hva om dit barn var den som ikke ser en utvei. Å det er ikke den som blir utestengt eller den som utestenger som er skyld i det.

Det er oss foreldre som ikke har oppdrar barna våre rett. Tankene går til den 13 år gamle jenta som gikk bort så alt for tidlig i julen.

Innlegget ble først publisert på Bernt Hindenes sin Facebook-side. Første del er skrevet av Hilde Pettersen mens siste del er skrevet av Hindenes.

Toppbilde: Foto: Sara Johannessen / SCANPIX