ØVELSE: To deltakere forsøker å barrikadere inngangsdøren til et klasserom under en øvelse i Levittown i den amerikanske delstaten Pennsylvania. FOTO: AFP PHOTO/JEWEL SAMAD
ØVELSE: To deltakere forsøker å barrikadere inngangsdøren til et klasserom under en øvelse i Levittown i den amerikanske delstaten Pennsylvania. FOTO: AFP PHOTO/JEWEL SAMAD Foto: Jewel Samad

Regjeringen ser for seg at skoleskyting kan skje

– Vi må kjenne risikobildet for å kunne sørge for god beredskap, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Nå er skoleskyting og matbåren smitte kommet inn som to nye scenarioer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I rapporten Nasjonalt Risikobilde 2015 har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) analysert blant annet risikoen for skoleskyting.

– Det har ikke vært tilfeller av skoleskyting i Norge, men vi har hatt utbrudd av matbåren og vannbåren smitte. Vi må være forberedt, og analysene gir et godt grunnlag, sier justis- og beredskapsministeren i en kommentar.

Risikoanalysen for skoleskyting er basert på informasjon fra forskning, granskingsrapporter og medieomtale av skoleskytinger i andre land. Representanter fra departementer, direktorater og lokale myndigheter har bidratt i arbeidet, skriver DSB på sine nettsider.

– Basert på analysen vår, ser jeg for meg flere tiltak for å redusere risikoen for skoleskyting. Eksempelvis er det viktig at instansene som følger opp den enkelte elev, er koordinert. Skolene må ha en beredskapsplan for skoleskyting, og den må øves på. Det er også viktig at lærere, skolehelsetjenesten og andre relevante aktører gis nødvendig kunnskap om skoleskyting og den typiske gjerningsmannen, sier direktør i DSB Cecilie Daae i en pressemelding.

NTB/TV 2