KARIKATURER: Slik ble afrikanere fremstilt på verdenskartet som barneskoler i Sverige har hatt hengende på veggen. FOTO: Skjermdump
KARIKATURER: Slik ble afrikanere fremstilt på verdenskartet som barneskoler i Sverige har hatt hengende på veggen. FOTO: Skjermdump

Verdenskart fjernes fra svenske skoler etter anklager om rasisme

Forlaget trekker verdenskartet fra markedet etter at foreldre reagerte på rasistiske karikaturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Peter Lööv Roos forleden skulle hente sin 12 år gamle datter Jorgie på skolen, viste hun frem et verdenskart som hang på veggen på skolen.

– Min datter sa, «Se pappa, kartet er jo kjemperasistisk». Det var helt bisart at kartet hang i oppholdsrommet på en skole, sier Lööv Roos til avisen Dagens Nyheter.

Han mener bildene på kartet portretterer befolkningen i ulike deler av Afrika på en rasistisk og stereotypisk måte, hvor de fremstilles med bastskjørt og store lepper.

– Det her er nærmest vulgærrasistiske karikaturer, sier han.

«Glimt i øyet»

Verdenskartet selges til skoler og privatpersoner av forlaget Beta Pedagog som et læremiddel. De har markedsført kartet som «burde være i alle barnerom, klasserom, bibliotek, fritids- og personalrom».

Ifølge forlagets hjemmeside skal det lokke barnet til å se på verden «med nysgjerrige og kunnskapsforstørrende øyne».

Forlaget skriver videre at «alle bilder, figurer, dyr og mennesker som finnes på kartet er tegnet med glimt i øyet og har et humoristisk, karikaturlignende uttrykk.»

– For hvem er dette humoristiske bilder? Det kjennes usmakelig - nesten som en parodi, tordner Lööv Roos.

Fjerner kartet

Forlaget Beta Pedagog har nå bestemt seg for å fjerne «Barnens Världskarta» fra markedet.

De sier at det kartet Lööv Roos har sett på skolen stammer fra 2010, og har siden kommet i en ny utgave.

– Jeg har forstått at folk heller ikke synes noe om den nye versjonen, og vi ønsker ikke å bidra til noe som kan være støtende for folk, sier Liliane Marchert Olsson i Beta Pedagog til Dagens Nyheter.

Hun forteller at kartet inneholder flere tusen små bilder, og at de helt enkelt har oversett at disse tegningene kunne vekke anstøt.

Peter Lööv Roos mener det ikke var en dag for tidlig at kartet forsvinner.

– Det var jo bare helt tilfeldig at jeg fikk se det, og jeg tenker på hvor mange skoler som har dette kartet på veggen og hvorfor ingen har reagert før, sier han.