(AP Photo/Felipe Dana)
 (AP Photo/Felipe Dana) Foto: Felipe Dana

WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

Krisekomiteen i Verdens helseorganisasjon (WHO) skal i dag diskutere om utbruddet av zikavirus skal erklæres som en global folkehelsekrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke advarte WHO om at det myggbårne viruset, som mistenkes å være årsaken til en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide, sprer seg «eksplosivt» i Amerika. FN-organets øverste leder, Margaret Chan, har nå innkalt til et lukket krisemøte for å avgjøre om zika bør regnes som en internasjonal folkehelsekrise.

Hvis et utbrudd eller en hendelse får en slik definisjon, kan Verdens helseorganisasjon WHO anbefale en rekke tiltak som landene forplikter seg til å følge i henhold til det internasjonale helsereglementet. Tidligere har det norske Folkehelseinstituttet tatt til orde for at WHO bør vurdere å gi utbruddet en slik status.

– Det vil også gi økt oppmerksomhet for vaksineutvikling, sa smitteverndirektør John-Arne Røttingen til NTB forrige uke.

En avgjørelse fra WHO er ventet tidligst tirsdag.

WHO er under press for å handle raskt i kampen mot zikaviruset, etter å ha innrømmet å ha vært for sene i sin respons på ebolautbruddet i Vest-Afrika. (©NTB)