Lasteskipet «Modern Express» ligger i Atlanterhavet ca 10 mil utenfor den franske byen Arcachon. REUTERS/Loic Bernardin/Marine Nationale/Handout via Reuters
Lasteskipet «Modern Express» ligger i Atlanterhavet ca 10 mil utenfor den franske byen Arcachon. REUTERS/Loic Bernardin/Marine Nationale/Handout via Reuters Foto: Handout

Dette skipet kan dundre inn mot franskekysten om kort tid

Får ikke slepebåtene kontroll kommer skipet til å treffe land en gang mellom mandag og tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I seks dager har det enorme lasteskipet «Modern Express» drevet ukontrollert i Biscayabukta.

Driver mot ferieby

I en pressemelding søndag, skriver rederiet at skipet nå ligger ca 109 kilometer nordvest for Arcachon. Det driver sørøstover med en hastighet på to knop i timen.

Værforholdene har vært svært dårlige. Enorme bølger har gjort bergingsarbeidet svært vanskelig. Søndag forverret det seg ytterligere med vindkast opp i 80 kilometer i timen, og seks meter høye bølger.

I DRIFT: Skipet driver i retning den franske vestkysten. (Loic Bernardin/ Prefecture Maritime Atlantique via AP) 
I DRIFT: Skipet driver i retning den franske vestkysten. (Loic Bernardin/ Prefecture Maritime Atlantique via AP)  Foto: Loic Bernardin

Håper på bedre vær

Flere slepebåter fra SMIT arbeider med å få kontroll på situasjonen. De får hjelp av to spanske taubåter, en fregatt, ubåt og helikopter, i tillegg til en fransk slepebåt.

Mannskap på 22 måtte reddes fra havarert lasteskip

Det er ikke umuddelbar fare for oljesøl, men hvis det ikke lykkes å slepe skipet i roligere vær mandag morgen, vil operasjonen mislykkes. Skipet har fortsatt 300 tonn drivstoff om bord, og man frykter hva som kan skje hvis den treffer kysten.

Dramatisk evakuering

Det 15 år gamle skipet er registrert i Panama, det er 164 meter langt. Det har 600 tonn trevirke, samt anleggsmaskiner om bord, og var på vei fra Gabon i Vest-Afrika til Le Havre i Frankrike.

22 filippinere som var om bord ble evakuert under svært vanskelige forhold 26 januar etter at skipet mistet stabilitet.