Lene Alexandra (34) får kritikk for bikinifitness-kroppen

Lene Alexandra fikk to pallplasseringer i bikini fitness-konkurransen i Los Angeles, men blir nå kritisert for både sporten og det hun gjør med kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lene Alexandra Øien (34) gikk for en uke siden til topps i en bikini fitness-konkurranse i Los Angeles. Hun tok med seg hjem både en første- og en andreplass og var godt fornøyd med egne resultater.

– Jeg er veldig imponert over egen innsats, sa Lene Alexandra til God kveld Norge som var til stede under konkurransen.

– Dette viser bare at alt er mulig om du virkelig bestemmer deg og jobber målrettet og disiplinert. Gi faen i hva alle andre mener og følg dine drømmer.

Får kritikk

Men nå får den ferske bikini fitness-utøveren likevel kritikk for å ha presset kroppen til det ytterste og for at hun stiller opp i slike konkurranser.

– Jeg vil nesten sammenligne det med en slags spiseforstyrrelse. Har du begynt å veie maten din, så tror jeg du sliter med det resten av livet, sier bloggeren Julianne Nilsen, til God kveld Norge og henviser til Lene Alexandras strenge diett i forkant av konkurransen.

Også doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskolen (NIH), Therese Forstervold Mathisen, tar avstand fra denne typen konkurranser.

– Her bedømmes det på at man er slank nok og langt i fra at man har muskelutvikling. Bikini fitness spiller kun på utseende, og man blir bedømt på ynde og fremtreden, smykker, hår, sminke og det hele. Det handler lite om idrett.

Ikke slik kvinnekroppen ser ut

Bloggeren Julianne Nilsen har selv nære venner som har hevet seg på den samme bikini fitness-bølgen.

– Det skremte meg virkelig. Jeg visste at det var ille, men ikke at det var så ille, sier hun når hun har sett mer om Lene Alexandras diett og bilder av henne.

– Det er jo helt sykt. Det er jo ikke slik en kvinnekropp normalt ser ut, fortsetter hun.

VANT SKAL VI DANSE: Lene Alexandra Øien og Tom-Erik Nilsen under finalen i Skal vi danse på TV 2 i 2008.
Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX
VANT SKAL VI DANSE: Lene Alexandra Øien og Tom-Erik Nilsen under finalen i Skal vi danse på TV 2 i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

Så bedre ut før

Mathisen tror ikke Lene Alexandras kropp appellerer til til så mange, og mener at mange likte henne bedre slik hun så ut før.

– Jeg vil nok tro at majoriteten av de som betrakter bildene vil si at hun så veldig mye bedre ut før hun startet disse diettene. Og når jeg ser disse bildene, og erfarer at mange ønsker å se slik ut til vanlig også, så er jeg bekymret for helseeffektene, fordi vi vet at dette er veldig tøft for psyken, og det er utrolig tøft for den fysiske helsen, sier Mathisen.

Forbilde for unge jenter

Det de to kritikerne reagerer mest på, er statusen Lene Alexandra har som forbilde for andre.

– Det skremmende med det er at det er mange unge jenter som ser opp til henne, sier Nilsen.

– Tror du bikini fitness kan føre til spiseforstyrrelser?

– Det tror jeg absolutt. Hun har jo egentlig vist at hun var et godt forbilde en liten periode, men nå synes jeg hun har tatt det veldig langt til den andre siden da, sier Nilsen.

Svarer på kritikken

Til God kveld Norge sier Lene Alexandra at man ikke bør leve med slike dietter til hverdags. Hun ønsker å være et forbilde som inspirerer andre til å være seg selv.

– Dette er prestasjon og ekstremt. Ikke slik man bør leve til hverdags. Selv ønsker jeg å være et forbilde som inspirerer andre mennesker til å tørre å være seg selv uavhengig av hva alle andre måtte mene. Jeg var forberedt på reaksjoner, sier Lene Alexandra til God kveld Norge som svar på kritikken.

– Det er mange måter å få oppmerksomhet på. Noen gjør det ved å kritisere andre. Jeg velger en litt annen strategi og velger å følge hjertet mitt og mine drømmer, sier Lene Alexandra fitness-utøveren som til vanlig jobber som motivator og personlig trener.

Lene Alexandra har også i forkant av konkurransen uttalt til TV 2 at det er viktig å påpeke at den ekstreme dietten hun har fulgt, og den lave fettprosenten hun har, kun er noe man kan holde på med i forkant av konkurranser.

– Jeg har en fettprosent nå som det ikke er sunt å gå med over tid, det er viktig å påpeke, slik at unge jenter ikke jobber for å få så lav fettprosent. Det er greit når du skal konkurrere, men så bør du gå opp til en sunnere fettprosent. Da jeg startet var jeg på 16%, det er ganske lavt. 20 % er det som er regnet som sunt i Norge, og nå har jeg 10,3, og jeg regner med å være 9 % når jeg går på scenen.