Presidentkanaidat Donald Trump under et valgkampmøte i Adler Theatre i Davenport, Iowa, lørdag. Scott Olson/Getty Images/AFP 
Presidentkanaidat Donald Trump under et valgkampmøte i Adler Theatre i Davenport, Iowa, lørdag. Scott Olson/Getty Images/AFP  Foto: Scott Olson

Mandag er den store testen for Trump

Mandag går amerikanerne i Iowa til landets første nominasjonsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Europa er mange nærmest sjokkert over at en brautende forretningsmann og realitykjendis ligger så langt framme på meningsmålingnene til presidentvalget.

Elsket og hatet

Helt uten erfaringer fra politiske verv, har Donald Trump kastet seg inn i nominasjonskampen for republikanerne. Med skarpe uttalelser om innvandring, innreiseforbud for muslimer, våpenlover og voldsomme angrep på Barack Obama, appellerer han til mange amerikanere som er frustrerte med den politiske eliten i Washington DC.

Men kan han virkelig vinne nominasjonsvalget?

Trump leder med 36 prosent foran nestemann på lista, Ted Cruz, som har 16,3 prosent. Men dette trenger ikke bety mye når valgene setter i gang. Mandag blir en viktig pekepinn. Da går innbyggerne i delstaten Iowa til stemmelokalene i den første runden av partienes nominasjonsvalg.

Derfor er Iowa viktig

Iowa er ikke spesielt stor, og ligger på 30. plass når det gjelder antall innbyggere. Likevel er delstaten ekstremt viktig for presidentkandidatene. De som gjør det bra i Iowa, og etterpå i New Hampshire, får automatisk et favortittstempel.

Pål T: Trump sutrer som en liten guttun...

– Hvis kandidatene går langt under forventningene i primærvalgene, går lufta ut av ballongen. De forhåndstemples gjerne som tapere, og klarer aldri å hente seg inn igjen, sier TV 2s utenriksmedarbeider Pål T. Jørgensen.

Kandidatene som gjør det bra, kommer i medvind. De får oppmerksomhet i media, sposorer gir penger, og kandidaten får tidlig et vinnerstempel.

Kampen om å få folk til urnene

Blant republikanerne er det Donald Trump som ligger best an med noen få prosentpoengs ledelse på Ted Cruz, og for Demokratene, viser de siste målingene at Hillary Clinton har en knapp ledelse på Bernie Sanders.

Dette er Republikanernes kandidater

Donald Trump (69): Søkkrik forretningsmann helt uten politisk erfaring. Leder meningsmålingene før nominasjonsvalgene starter. Elsket og utskjelt.

Ted Cruz (45): Advokat fra Houston, Texas. Han har vært senator siden 2013. Cruz har et konservativt verdisyn og er mest kjent for sin kamp mot Obamacare.

Jeb Bush (62): Broren til tidligere president George Bush. Guvernør for Florida i åtte år. Kritisert for å ha vært for anonym i valgkampen.

Marco Rubio (44): Av mange omtalt som mannen som kan ta innersvingen på de andre kanidatene. Han har vært senator for Florida siden 2011, og er sønn av cubanere som innvandret til USA. Han er den yngste av kandidatene.

Ben Carson (64): En berømt kirurg og konservativ politiker. Han har blitt kritisert for kontroversielle utsagn som trolig har satt ham selv på sidelinjen i valgkampen.

I tillegg stiller Chris Christie, Rand Paul, John Kasich og Mike Huckabee, Carly Fiorina, Rick Santorum og Jim Gilmore som alle er små på meningsmålingene.

Mange mener den kontroversielle Donald Trump kan gå på en smell i Iowa. Det er usikkert om apparatet rundt ham er bra nok for å få velgerne ut denne avgjørende dagen.

– Han har ikke nok mannskap til å samle folk til stemmelokalene. Hans har en appell til hvite velgere uten collegeutdannelse, og det er et stort spørsmål om de kommer til å gidde å dra ut og stemme i det hele tatt, sier Jørgensen.

– Vil være uforutsigbar

Dagen før valget er den vanligvis så brautende kandidaten opptatt av å overbevise velgerne om at han har en mer ydmyk side også.

– Vi er alle like. Jeg mener. Vi ender alle opp samme sted til slutt. Sannsynligvis ett av to steder, skjønner du? Men vi er alle like. Og jeg er faktisk mer ydmyk enn mange tror, sier han til CBS' Face the Nation.

Videre sier han at han ikke vil vise alle kortene han har på brystet.

– Jeg vil heller være litt uforutsigbar, sier han.

Nå frykter han at snø skal sabotere oppmøtet.

– Er de fra Iowa. Er du redd for snø, sa han på et valgkampmøte lørdag.

Lang vei til presidentsetet

Meningsmålinger er noe ganske annet enn valgresultater i USA. For å vinne fram må kandidatene gjennom en nominasjonsprosess i samtlige av USAs stater. Her må velgere oppfordres ut for å delta i valget av delegater som lover sin stemme til de enkelte delegatene.

Dette er Demokratenes kandidater

Hillary Rodham Clinton (68): Partiets sterkeste kandidat. Tidligere førstedame, senator og utenriksminister. Hun ble slått av partifellen Barack Obama i 2008.

Bernie Sanders (74): Senator fra Vermont. Han er partiuavhengig, men samarbeider med Demokratene i Kongressen, og tilhører dermed deres partigruppe. Sanders beundrer den nordiske sosialdemokratiske samfunnsmodellen.

Martin O'Malley (53): Den yngste og mest liberale kandidaten for Demokratene. Var borgermester i Baltomore.

Oftest peker de to hovedkandidatene som til slutt kjemper om presidentembetet seg ut etter «supertirsdag» da 20 stater gjennomfører sitt primærvalg.

Statene som har valg før Supertirsdag er Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina. Dette er bestemt ved lov, og gjør disse statene spesielt strategisk viktige.

For kandidatene som gjør det dårlig i Iowa og New Hamshire, er det trolig kroken på døren. Resultatene fra disse to statene setter ofre tonen for resten av valgkampen.

– Derfor kommer Trump til å tape

Trump vil forby muslimer adgang til USA og stenge internett

– Det kan komme overraskelser i Iowa