I juli 2015 mistet Kristin Krohn-Pettersen ingeniørjobben i Stavanger. – Det er ikke enkelt å finne en ny jobb, forteller hun. Foto: Privat/Scanpix
I juli 2015 mistet Kristin Krohn-Pettersen ingeniørjobben i Stavanger. – Det er ikke enkelt å finne en ny jobb, forteller hun. Foto: Privat/Scanpix

ingeniøren kristin er arbeidsledig:

– Det nytter ikke å sitte i sofaen og tro at jobbene kommer til deg

Ingeniør Kristin Krohn-Pettersen forteller hvordan det føles å være blant dem som jakter på de få ledige stillingene som lyses ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lav oljepris og få nye investeringer i oljesektoren gjør at arbeidsledigheten i Norge øker. Størst er ledigheten i oljefylket Rogaland.

I 11 år jobbet Kristin Krohn-Pettersen som pipeingeniør i Aker Solutions, men i juli 2015 forsvant jobben i en nedbemanningsrunde.

– Det er egentlig gått greit. Jeg tror jeg var en av de heldige, for jeg datt ikke så langt ned i kjelleren, forteller Krohn-Pettersen til TV 2.

Ned med flagget til topps

Hun forteller at tidligere kolleger ble sykemeldt i oppsigelsesperioden, og at de aldri kom tilbake på jobben.

– Jeg bestemte meg for å gå ned med flagget til topps, så jeg kom meg gjennom det på en god måte, forteller hun.

Ettersom arbeidsledigheten er stor i Rogaland er det også mange om beinet når det lyses ut nye stillinger.

– Det er ikke enkelt å finne noe nytt, det er veldig mange om beinet. Det nytter ikke å sitte i sofaen og tro at jobbene kommer til deg, sier hun.

Personlig omstilling

Ingeniøren Kristin Krohn-Pettersen får støtte av karriererådgiver Mette Marstrander når det gjelder å være aktiv arbeidssøkende.

– Man må komme seg i gang så fort som mulig, sier Marstrander til TV 2.

– Er folk innstilt på det?

– Det er ikke lett i det hele tatt. Det handler om en omstilling, også en personlig omstilling. Kartlegg kompetanse, finn ut hva du er god til og forsøk å holde motivasjonen oppe, sier hun.

Livskrise

Vigdis Lamberg, mentor og leder i konsulentselskapet Metier arbeid, forteller at det å miste jobben er en livskrise for de aller fleste.

– Det er ganske dramatisk. Livene våre er bygd omkring hvem vi er og hva vi gjør. Tenkt deg at du er i en sosial setting for første gang, noe av det første du blir spurt om er: «Hva driver du med?», sier Lamberg.

Faren er at arbeidsledige begynner å skygge unna sosiale tilstelninger hvor dette spørsmålet kan dukke opp.

– Det blir fort en vond sirkel, sier Lamberg.

Savner kollegene

Kristin Krohn-Pettersen forteller at hun har har humøret på plass, og håper hun får seg ny jobb om ikke lenge.

– Av og til dukker det opp ledige stillinger, og jeg tenker «nå skjer det». Men så kommer avslaget, og da faller man litt sammen, forteller hun til TV 2.

Foruten at den faste inntekten forsvinner når man mister jobben, forsvinner også de gode kollegene.

– Jeg savner å stå opp tidlig om morgenen og vite at man skal dra avgårde for å treffe kolleger, et nettverk man har skapt gjennom mange år. Nå er det ikke der lenger, sier Krohn-Pettersen.