GA LILLEBROR FORSPRANG: Petter Northug gikk andre etappe for Strindheim IL. Her veksler han med lillebror Even Northug.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
GA LILLEBROR FORSPRANG: Petter Northug gikk andre etappe for Strindheim IL. Her veksler han med lillebror Even Northug. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Lyn fikk Northug-revansje: – Ekstra deilig etter det som skjedde i fjor

Hans Christer Holund og Lyn til topps i NM ett år etter ydmykelsen.

Simen Hegstad Krüger sikret Lyn en suveren stafettseier i NM. Strindheim, med Petter Northug og Even Northug på laget, var sjanseløse mot Oslo-klubben og havnet på tredjeplass.

Lillehammer tok andreplassen.

Northug vraket ankeretappen
Petter Northug overrasket alle da han valgte å gå andre etappe for Strindheim. Han sendte lillebror Even ut på den siste etappen.

– Hvis det står om medalje eller å havne utenfor pallen, så velger jeg 2. etappe. Hvis Even hadde gått med Holund hadde det blitt stygt. Jeg tror vi gjorde alt riktig taktisk, og det er derfor vi får med medalje, sier Petter Northug.

– Jeg synes Even gjorde en intelligent etappe med at han ikke var med så lenge at det ble totalsprekk. Han tok seg igjen, og greide å gå på ski på slutten igjen, sier pappa John Northug.

Lillebror Even gikk ut i tet, men klarte ikke å hamle opp med Lyn. Han stivnet fullstendig, og måtte konstatere at Oslo-klubben stakk av med NM-tittelen.

Likevel skryter Petter Northug av 20-åringen.

– Hvis han tar et like stort steg i årene fremover så tror jeg han kan bli en av verdens beste sprintere innen to år. Han har hatt en ekstrem utvikling i sprint i år, sier storebror.

Fikk stafett-revansje
Dermed fikk Lyn en søt stafett-revansje. I fjor ble Hans Christer Holund ydmyket på verste vis av Petter Northug. Mosbyggen rykket fra Holund og ventet på Lyn-løperen like før mål. Deretter spurtslo Northug Holund.

I år var det Lyn-guttene som kunne glise bredest til slutt.

– De tok oss i fjor. I år tok vi rotta på dem. Det er selvfølgelig ekstra deilig etter det som skjedde i fjor. Dette viser at man kan vinne stafett ved å gå fra, ikke bare å ta spurten. Det er moro å ta NM-gull, og så er det litt ekstra moro å slå Strindheim, sier Holund, som gikk 2. etappe for Lyn, til TV 2.

– Han ble ydmyket igjen på andre etappe. To år med ydmykelse. Det vil fortsette så lenge vi går etappe sammen, sier Northug.

– Jeg føler meg ikke ydmyket, men han får tro det. Selv bestemoren min kunne ligget bak og holdt følge på dagens føre, repliserer Holund.

– Utrolig gøy med gull
Lyns Simen Hegstad Krüger var høyt oppe etter NM-gullet til stafettlaget.

– De hang på irriterende lett i starten, men jeg hadde ikke lyst til å ha noen hengende på. Det var krevende terreng, og da prøvde jeg å sette inn støtet. Det fungerte bra, og konkurrentene måtte ha stivnet. Det var utrolig gøy å avslutte med gull, sa han til NRK.

– Jeg følte det ble for hardt å følge på Krüger. Jeg gikk for gull, men det ble for tøft, sier Even Northug.

– Jeg ønsket å gi Even noen sekunder slik at han kunne gå rolig inn i det første lettpartiet. Det snakket vi om i går. Vi visste at Even kunne være både to og tre minutter dårligere enn Krüger på 10 km, sier storebror Northug.

Utklasset Lillehammer
Lillehammer tok sølvet i NM-stafetten, men ble slått av Oslo-klubben med 47,6 sekunder. Strindheim var 54,6 sekunder bak i mål.

På vinnerlaget gikk Jonas Udjus Frorud første etappe i klassisk. Hans Christer Holund overtok på den neste etappen, mens altså Krüger avsluttet på suverent vis på tredjeetappen.

På den klassiske etappen valgte de fleste å gå med blanke ski. Det var ikke alle som behersket det like godt. Hele 15 lag fikk tidsstraff for brudd på reglene.

Resultater, stafett, NM:

1. plass: Lyn
2. plass: Lillehammer
3. plass: Strindheim
4. plass: Varden Meråker
5. plass: Lyn 3
6. plass: Henning
7. plass: Bækkelagets SK
8. plass: Kvaløysletta
9. plass: TIF Viking
10. plass: Hommelvik