Russland-retur stanset for fire familier

Nye opplysninger og kritikk får konsekvenser: Utsendelsen av fire syriske familier til Russland er stanset, 10 andre vurderes på ny, bekrefter statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Storskog-instruksen er det trygt for de fleste å reise tilbake til Russland, men nå er det ikke så trygt likevel.

FN har alarmert om at Russland sendte to syrere tilbake til det krigsherjede landet i fjor. Russland er også dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å ha nektet syrere asyl.

– Konklusjonen er at man kan ikke returnere syrere, i alle fall syriske personer som vil søke asyl i Russland, tilbake til Russland, sier asyladvokat Arild Humlen til TV 2.

– Tar hensyn

Statsminister Erna Solberg sier Utlendingsdirektoratet (UDI) skal ta hensyn til de nye opplysningene. Torsdag fikk Solberg beskjed om at dette allerede har fått konsekvenser.

– Flere saker er satt på vent slik at UDI kan gå bedre gjennom dem, sier statsministeren.

Solberg snakker om tilsammen 14 familier som kom over Storskog og hadde mulitivisum, eller opphold. De skulle ut så snart Russland åpner for retur igjen, men Utlendingsnemda har altså stoppet utsendelsen av 4 familier og vurderer å stoppe utsendelse av ytterligere 10 familier.

Dialog

– Jeg har fått beskjed av utlendingsmyndighetene som informerer om praksisen. Men det er deres plikt å følge opp instruksen, og instruksen er tydelig på hvilke prinsipper man skal legge til grunn – blant annet flyktningkonvensjonens krav om at man ikke skal returneres hvis det er fare for å bli forfulgt, sier statsministeren.

TV 2 får bekreftet at det er dialog mellom Justisdepartementet og UDI om å endre Storskog-instruksen.

– Det er alltid fakta på bakken som må vurderes når det vurderes saker om forfølgelse, sier Erna Solberg.