AVSLØRT: Femke Van den Driessche hadde problemer med sykkelen - her er det like før hun blir avslørt for juks. FOTO: TV 2
AVSLØRT: Femke Van den Driessche hadde problemer med sykkelen - her er det like før hun blir avslørt for juks. FOTO: TV 2

VM-syklist (19) første som er tatt for motorjuks

– Vi trodde vi hadde et ungt talent, men tilsynelatende har hun lurt alt og alle, sier landslagssjefen.

Det har vært mistenkt før, men nå har sykkelsporten fått sitt første tilfelle av det man kan kalle mekanisk doping.

Den belgiske sykkelkross-utøveren Femke Van den Driessche (19) har fått beslaglagt en sykkel på grunn av at den har en motor.

– UCI har slått fast at det er mekanisk svindel, og vi kan bekrefte at sykkelen tilhørerer Femke van den Driessche, sier direktør i det belgiske sykkelforbundet, Jos Smets ifølge De Standaard.

Avslørt av ny teknologi

UCI tar i VM i sykkelkross, som du kan se på TV 2 Sportskanalen i helgen, i bruk en ny teknologi som avslører det som kalles mekanisk doping.

Det betyr at sykkelen har en form for motor i tillegg til pedalkraften.

– For UCI er det første gang vi oppdager mekanisk svindel, og for oss er det en nedtur. De fleste er forvirret, sier Peter Van den Abeele i UCI.

– Den positive siden er at teknologien fungerer og at den umiddelbart kunne slå fast at noe var galt. Det er betryggende.

Van den Driessche er europamester i U23-klassen, og var en av forhåndsfavorittene. Hun slet imidlertid fra start i dette rittet.

Med en runde igjen, da hun lå på ellevteplass i feltet ble hun tatt ut av løpet etter at svindelen ble avslørt.

Sporza skriver at sykkelen umiddelbart ble forseglet og tatt etter den automatiske kontrollen som er ny i dette mesterskapet. UCI undersøkte så sykkelen nærmere og fant ledninger inne i skaftet da de løftet setet.

Sint landslagssjef

Da de prøvde å fjerne den nederste delen av skaftet var det unormalt vanskelig. Inne i den satte motoren.

– Dette er en skam. Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje med oss, sier landslagstrener Rudy De Bie til avisen.

– Jeg er virkelig flau på hennes vegne. Jeg kan leve med at en sykkelturist gjør det for å komme seg opp et fjell, men dette er absurd. Vi trodde vi hadde et ungt talent, men tilsynelatende har hun lurt alt og alle. Jeg vil ikke ha noe mer med henne å gjøre.

Samme avis melder at Smets i det belgiske sykkelforbundet gråt etter nyheten.

Han hilset i utgangspunktet motorkontrollen velkommen da han først ble oppmerksom på det.

Skulle ikke brukes

Syklistens far hevder at hans datter er et uskyldig offer, og at sykkelen ikke skulle brukes i løpet.

– Det er ikke Femkes sykkel. Noen fra teamet rundt henne, som av og til trener med henne, tok med sykkelen ned til området. Det var aldri meningen at hun skulle bruke den. Femke er helt fra seg, sier faren til De Standaard.

– Vi vet ikke hva mekanisk juks egentlig betyr. Hvis det var hensikten, ville man fortsatt sykle på den? Femke har vunnet både EM og det belgiske mesterskapet. Hvorfor ville hun fortsette i VM?

Sykkelstjernen lei seg

Andre syklister reagerer med vantro på avsløringen av «motorsykkelen» i feltet.

– Jeg forstår ingenting av det, sier sykkelstjernen Marianne Vos til Sporza.

– Jeg trodde aldri det skulle skje rundt meg, og jeg har aldri sett det. Jeg trodde ikke dette var et problem. Man må lure på om det var hennes valg. Forhåpentligvis er det et isolert tilfelle. Jeg er så lei meg.

Se VM i sykkelkross på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 11 søndag.