Angelica Prato fra Colombia er gravid og har fått påvist zikaviruset. Barnet hun bærer har trolig stor risiko for å bli født med en liten underutviklet hjerne. AFP PHOTO/Schneyder Mendoza
Angelica Prato fra Colombia er gravid og har fått påvist zikaviruset. Barnet hun bærer har trolig stor risiko for å bli født med en liten underutviklet hjerne. AFP PHOTO/Schneyder Mendoza Foto: Schneyder Mendoza

2000 gravide er zika-smittet i Colombia

Over 2000 gravide kvinner i Colombia er smittet av zikaviruset, opplyser landets helsemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Det nasjonale helseinstituttets siste tall er det meldt inn 20.297 tilfeller av zikavirus i Colombia, hvorav 2116 er hos gravide kvinner.

Viruset som spres med eksplosiv fart, knyttes til at tusenvis av barn har blitt født med små hoder og underutviklet hjerne. De ufødte barna skades trolig i begynnelsen av svangerskapet hvis moren smittes av zikavirus. I Brasil har 4000 barn blitt født med hjerneskaden de siste månedene. I 2014 ble 147 barn født med samme lidelse.

Hos voksne arter smitten seg med milde sympomer. Lett feber, vonde ledd, øyebetennelse, eller utslett.

Viruset har spredt seg i de fleste land på det Sør-Amerikanske kontinentet. Myggen som bærer med seg smitten finnes derimot i alle tropiske strøk. Den trives godt i storbyer, og yngler der hvor det er fuktig.

I Asia frykter man utbredelse av viruset, og ber folk som har vært og reist, og får zikalignende symptomer om å melde seg. Gravide frarådes også å reise til Sør-Amerika.

I Sør-Korea pålegges leger å rapportere mistenkelige tilfeller av zikasmitte. Leger kan få bøter på to millioner won (7000 kroner), hvis de ikke melder fra om en smittet person.

Også norske helsemyndigheter ber norske gravide vurdere om reiser til utsatte områder er nødvendig.

– Gravide bør vurdere om det er nødvendig å reise til disse landene, uttalte Tone Bruun, overlege ved FHI til TV 2.

Enkelte lands helsemyndigheter ber også menn som har vært i smitteutsatte land være varsomme med å gjøre deres partnere gravide i en måned etter retur.