SER DU LIKHETEN? Leonardo DiCaprio (t.v.) blir etter alle solemerker castet til rollen som den russiske marxisten Vladimir Iljitsj Uljanov. Foto: STELLA PICTURES / WIKIMEDIA COMMONS (MONTASJE)
SER DU LIKHETEN? Leonardo DiCaprio (t.v.) blir etter alle solemerker castet til rollen som den russiske marxisten Vladimir Iljitsj Uljanov. Foto: STELLA PICTURES / WIKIMEDIA COMMONS (MONTASJE)

Russiske kommunister truer med væpna revolusjon blokade hvis Leo DiCaprio (41) tar rollen som Lenin

Opp alle jordens bundne treller – og bind dere til filmstudioporten! Det har falt rabiate russiske leninister tungt for brystet at den amerikanske Hollywood-kjekkasen trolig får rollen som deres store bolsjevik-helt.

Russiske kommunister i St. Petersburg truer med en blokade foran landets eldste filmstudio dersom de gjør alvor av planene om å caste Leonardo DiCaprio (41) i rollen som Vladimir Iljitsj Uljanov, bedre kjent som Lenin.

Dette melder The Telegraph.

For det italienskklingende til tross, DiCaprios mormor var russisk, og ingen kan nekte for at det kanskje er en viss likhet mellom Oscar-favoritten og bolsjeviken som stod i spissen for dannelsen av det sovjetiske skrekkregimet på begynnelsen av 1920-tallet.

Så sent som forrige uke snakket DiCaprio om sin fascinasjon for Russlands historiske personligheter.

– Jeg synes det burde vært laget flere filmer om russisk historie, for den inneholder mange fortellinger som kunne vært Shakespeare verdig, sa han i et intervju med den tyske storavisen Die Welt.

Men det er kanskje ikke først og fremst Lenin han hadde i tankene:

Vladmir Putin møtte Leonardo DiCaprio etter en veldedighetskonsert i St. Petersburg i 2010. Tonen var tilsynelatende gemyttelig. Foto: RIA NOVOSTI / AFP / NTB SCANPIX
Vladmir Putin møtte Leonardo DiCaprio etter en veldedighetskonsert i St. Petersburg i 2010. Tonen var tilsynelatende gemyttelig. Foto: RIA NOVOSTI / AFP / NTB SCANPIX Foto: Alexey Druzhinin

– Dette er fascinerende for en skuespiller. Putin hadde vært veldig, veldig, veldig interessant. Jeg vil spille rollen som ham. Lenin hadde også vært en interessant rolle, og jeg spille Rasputin.

Etter intervjuet tilbudte det statseide russiske filmstudioet med det klingende navnet Lenfilm DiCaprio rollen som Lenin.

Men lokallaget til det russiske kommunistpartiet, som er kjent for å være langt mer ytterliggående enn sine partifeller på hovedkontoret i Moskva, reagerte voldsomt og sendte sporenstreks et rasende brev.

Kravet: En russisk russer fra Russland må få rollen. Noen storkapitalist fra Amerika vil utløse voldsomme demonstrasjoner.

Leonardo Di Caprio under en pressekonferanse i Mexico City tidligere i uken. Foto: AFP / NTB SCANPIX
Leonardo Di Caprio under en pressekonferanse i Mexico City tidligere i uken. Foto: AFP / NTB SCANPIX Foto: Ronaldo Schemidt

– Vi har skrevet til Lenfilm og gjort det klart at dette ville fremprovosert protestaksjoner. Vi ville sette i verk aksjoner med sivil ulydighet nær Lenfilm. Vi ville helt enkelt ikke la dem komme inn på filmsettet, sier partiets lokallagsleder Sergej Malinkovitsj.

Det er ikke første gang kamerat Malinkovitsj engasjerer seg i storkapitalens kulturelle uttrykk. I 2008 sendte han et åpent brev til den ukrainskfødte modellen Olga Kurylenko, etter at hun spilte boliviansk agent i James Bond-filmen Quantum of Solace, ifølge The Telegraph: Der anklaget han henne for å ha sveket røttene sine:

– På vegne av alle kommunister appellerer vi til deg, stakkars Ukrainas fortapte datter og desertør fra den slaviske verden: Sovjetunionen ga deg gratis utdanning og gratis helsehjelp, men ingen ante at du ville begå et slikt intellektuelt og moralsk svik og og bli en Bond-pike, som i filmene dreper hundrevis sovjetiske mennesker og borgere av andre sosialistiske land.

DiCaprio er favoritt til å vinne karrierens første Oscar for filmen The Revenant. Han har så langt ikke uttalt seg offentlig om muligheten for at vi kan få se ham som stjerne i et russisk kommunistepos.