SEIER: Petter Northug jr. sikret seg en ny NM-tittel på 30 kilometer med skibytte. Niklas Dyrhaug (bak) gikk inn til tredjeplsas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SEIER: Petter Northug jr. sikret seg en ny NM-tittel på 30 kilometer med skibytte. Niklas Dyrhaug (bak) gikk inn til tredjeplsas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Northug vant med typisk spurt

Petter Northug jr. vant 30 kilometer med skibytte.

TROMSØ/BERGEN (TV 2): Petter Northug vant 30 kilometer med skibytte under NM på ski etter å ha spurtslått Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug og Andrew Musgrave.

Dermed vant han også kongepokalen.

– Det er stort å vinne den. Når man står på startstreken her, så ønsker man jo å vinne, sier Northug til TV 2.

Både skotske Musgrave og Dyrhaug forsøkte å kvitte seg med Northug før de kom helt inn på oppløpet, men Mosvik-ekspressen holdt følge opp de små bakkene.

Ut på de siste meterne var Strindheim-løperen kommet seg helt i tet, og i dobbeldans er som regel 30-åringen best, ikke bare i Norge, men i verden.

– Det ble ingen vanlig spurt, for jeg kom meg aldri frem, sier Northug til TV 2.

– Det gikk forholdsvis rolig fra A til B. Jeg var veldig overrasket over at det var så mange som falt av når vi snakker om den store bredden vi har. Vi var vel bare 6-7 stykker igjen på slutten.

Avslutningen var av den typen vi har sett mange ganger før, men som denne sesongen ikke har vært synlig så veldig mange ganger.

Ville riste Northug av

Northug har ikke tatt en eneste verdenscupseier, men under dette løpet i Tromsø var han tilbake på toppen.

– Det ble en tøff klassiskdel. Jeg og Niklas hadde planer om å kvitte oss med Petter. Visste at vi måtte få ham bort om vi skulle ha en sjans i avslutning. Han er helt outstanding der, men vi klarte ikke å kvitte oss med ham, sier Sjur Røthe til TV 2.

– Vi gjorde et godt forsøk, når ikke det funket så prøvde jeg plan b med å gå alt jeg hadde ut på skøytedelen, men han dukket opp igjen. Da jeg så han hadde tatt på seg de brillene og det smilet han hadde, så skjønte jeg at jeg måtte spare kreftene til en spurt.

Tetgruppen sprakk opp

Etter den klassiske delen hadde en tetgruppe på ni løpere utkrystallisert seg. Mikael Gunnulfsen, Sjur Røthe, Petter Northug jr., Johan Hoel, Vebjørn Turtveit, Daniel Helgestad, Eirik Mysen, Andrew Musgrave og Niklas Dyrhaug.

Gunnulfsen, Mysen og Turtveit måtte slippe allerede opp første bakken etter skibyttet.

De resterende seks holdt samlet utover i løpet. Northug lå som vanlig på halen av tetfeltet, mens Musgrave og Røthe var de som gjorde mest for å holde farten oppe.