TIL TOPPS: Med startnummer 30 gikk Norges Aleksander Aamodt Kilde til topps i utforrennet i Garmisch-Partenkirchen lørdag.  (AP Photo/Giovanni Auletta)
TIL TOPPS: Med startnummer 30 gikk Norges Aleksander Aamodt Kilde til topps i utforrennet i Garmisch-Partenkirchen lørdag.  (AP Photo/Giovanni Auletta) Foto: Giovanni Auletta

Aamodt Kilde til topps i Garmisch: – Seieren kom som bestilt etter Aksels skade

Aleksander Aamodt Kilde slo til med seieren i Garmisch. Det var nordmannens første verdenscupseier i karrieren.

Uten Aksel Lund Svindal, som røk korsbåndet og er ute av alpinsirkuset i mellom ni og 12 måneder, var det Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde som skulle forsvare Norges ære i utforrennet i Garmisch-Partenkirchen.

Og uten Lund Svindal på startstreken kunne en annen nordmann juble for seieren.

– Helt fantastisk
Unggutten Aleksander Aamodt Kilde gikk helt til topps og sikret seg sin første seier i verdenscupen i karrieren.

– Dette er helt utrolig. Jeg hadde ikke troen på at seieren skulle komme allerede i dag, så jeg er veldig happy, sier Aamodt Kilde til TV 2 Sporten etter seieren, og legger til:

– Jeg følte at jeg bare kunne gi på hele veien og leve litt på grensen. Da jeg kom i mål så forventet jeg en god tid. Men, for å være ærlig, så trodde jeg ikke at jeg skulle vinne. Derfor er det helt utrolig at min første seier skulle komme i utfor, og ikke i super-G, sier Aamodt Kilde.

– Derfor har det faktisk ikke gått helt opp for meg enda at jeg har vunnet. Og jeg tror nok at Aksel, som dessverre skadet seg i Kitzbühel forrige helg, også gleder seg stort over denne seieren. Vi er jo gode lagkamerater, så han har garantert et smil rundt munnen nå, selv om han er skadet, mener 23-åringen.

Han får velfortjent ros av sportssjef Claus Ryste etter triumfen.

– Dette er selvfølgelig helt fantastisk at han vinner. Det ble et veldig spesielt renn, for lysforholdene ble bare mørkere og mørkere og gjorde det mer krevende for løperne hele tiden. Når Aleksander da måker inn til seier med startnummer 30 så sier det seg selv hvilken stor prestasjon dette er, sier sportssjef Claus Ryste på alpinlandslaget til TV 2 Sporten.

Og slår fast:

– Dessuten var dette Aamodt Kildes første seier i verdenscupen, og han stod frem da Kjetil Jansrud var litt uheldig. Det viser bare hvilken råskalle han er. Det var rett og slett et utrolig godt gjennomført renn, skryter Ryste.

– Seieren kom som bestilt på forhånd
Ryste mener seieren kom som bestilt etter den triste nyheten om Aksel Lund Svindals skade kom forrige uke.

– Ja, dette var som bestilt på forhånd. Aksel har vært i det magiske hjørnet denne sesongen, men de andre gutta har vært oppe der på pallen sammen med ham. At Aleksander slår til med seier i første renn etter kapteinen ble skadet, sier noe om kulturen det er i dette laget. Vi fikk det verste scenarioet forrige helg da Aksel ble skadet, og så kommer junior opp og vinner neste utforrrenn. Det er en veldig spesiell følelse, konstaterer sportssjefen.

Hyller lagkameraten
Lagkamerat Kjetil Jansrud, som endte på 16. plass i utforrrennet lørdag, hyller sin 23 år gamle lagkamerat etter seieren i det krevende utforrennet.

– Fantastisk norsk dag. Det er gledelig at han vinner. Jeg lå selv an til en god plassering, men gjør en stor feil. Jeg har ingen problemer med å glede meg over hans seier. Det er helt rått, sier Jansrud til NTB.

Jansrud var ikke overrasket at Aamodt Kilde stakk av med seieren.

– Jeg er på ingen måte overrasket. Jeg hadde kanskje ikke forventet at han skulle vinne i dag, men jeg visste at han var god nok, sier Jansrud.

Startet som nummer 30
Aleksander Aamodt Kilde startet som nummer 30. Den norske alpinkometen kjørte bra på det tøffe partiet øverst, og økte farten frem til andre mellomtid.

Aamodt Kilde suste inn til seier og vant med tiden 1.55,28. Det var 0,22 foran nummer to på resultlisten, Bostjan Kline.

Seieren var nordmannens første verdenscupseier noensinne. Kilde har kun én pallplass i verdenscupen tidligere. Den kom tidligere i vinter da alpinkometen ble nummer tre i super-G-rennet i Val Gardena.

Jansrud skuffet
Under de vanskelige forholdene i utforløypa i Garmisch slet Kjetil Jansrud med å finne det perfekte sporet.

I starten av den krevende traséen gjorde Jansrud dessuten en stor feil, som førte til at han tapte mye tid.

Nordmannen klarte ikke å hamle opp med tiden til den daværende lederen Bostjan Kline og havnet 0,70 sekunder. Det sendte ham helt ned til en 16. plass på resultatlisten.

Kline havnet på andreplass
Bostjan Kline havnet på andreplass etter å ha kjørt inn til tiden 1.55,50. Beat Feuz fra Sveits tok tredjeeplassen, mens fjerdeplassen gikk til italienske Christof Innerhofer.

Kline hadde før lørdagens andreplass aldri vært bedre enn nummer 13 i et verdenscuprenn.

De vanskelige forholdene førte til at både Hannes Reichelt og Erik Guay kjørte ut. Begge var regnet som noen av de største favorittene på forhånd.