SU-27: Et jagerfly av denne typen manøvrerte på en «usikker og uprofesjonell måte» i møte med et amerikansk militærfly, opplyser Pentagon. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
SU-27: Et jagerfly av denne typen manøvrerte på en «usikker og uprofesjonell måte» i møte med et amerikansk militærfly, opplyser Pentagon. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO Foto: Vyacheslav Oseledko

Nærkontakt mellom russisk jager og amerikansk fly:

Var kun 4,5 meter (!) fra hverandre

Et russisk jagerfly fløy få meter fra et amerikansk rekognoseringsfly over Svartehavet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser amerikanske militære tjenestemenn fredag ifølge ABC News.

Pentagon opplyser at det amerikanske flyet ble avskåret på en «usikker og uprofesjonell måte» som satte både det amerikanske og det russiske mannskapet i fare.

Det amerikanske rekognoseringsflyet er av typen RC-135U og var ifølge Pentagon på et rutineoppdrag i internasjonalt luftrom over Svartehavet da hendelsen skjedde.

Det russiske Sukhoi SU-27-flyet fløy ved siden av det amerikanske flyet og kom så nær som 4,5 meter, opplyser det amerikanske forsvaret. Det russiske flyet gjennomførte så en svært krapp høyresving med stor motorkraft så rekognoseringsflyet ble ustabilt.

– Avskjæringer er ikke uvanlige, dette skjer rutinemessig. I dette tilfellet var det ikke rutine, og den russiske piloten handlet på en uprofesjonell måte som satte både det amerikanske mannskapet og ham selv i fare. Vi har uttrykt vår bekymring i saken, sier oberstløytnant Michelle Baldanza ved Pentagon.

RC-135U er et firemotors fly som brukes for å lokalisere og identifisere radarsignaler. Vanligvis har flyet et mannskap på 21.