45 FARLIGSTE: På den nye nettsiden til Europol finner en navn, bilder og info om de 45 farligste ettersøkte kriminelle i Europa. FOTO: EUROPOL
45 FARLIGSTE: På den nye nettsiden til Europol finner en navn, bilder og info om de 45 farligste ettersøkte kriminelle i Europa. FOTO: EUROPOL

Dette er Europas farligste kriminelle

Europol har publisert en egen nettside med navn og bilder av de 45 mest ettersøkte kriminelle i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europas 45 farligste rømlinger vises nå fram på et nytt nettsted som EU har tatt initiativ til.

På nettsiden euromostwanted bes publikum om å hjelpe politiet med å spore noen av de navngitte 45 mest ettersøkte kriminelle i Europa.

Alle er ettersøkt internasjonalt og er enten dømt for, eller mistenkt for å ha begått alvorlige forbrytelser eller terrorhandlinger i Europa.

Belgieren Salah Abdeslam, som er etterlyst etter Paris-angrepet 13. november i fjor, er blant de etterlyste som har fått plass på det nye nettstedet.

Det er utlovet dusør for opplysninger som kan føre til pågripelse av to av de 45 på listen, som bare teller én kvinne.

Politiet i Østerrike utlover 10.000 euro i dusør for opplysninger som fører til pågripelse av Hime Lufaj (31) som er ettersøkt for drapsforsøk av en politimann samt væpnet ran.

Østerrike utlover også dusør på 10.000 euro for opplysninger om Tibor Foco (59) som er ettersøkt for drap. Foco rømte i 1995 fra en livsvarig fengselsdom.

Publikum kan tipse anonymt

Politiet i EUs 28 medlemsland samarbeider om prosjektet, som har som formål å bidra til økt sikkerhet i EU.

Det er første gang i EU at et slikt prosjekt kommer i stand. Nettstedet er tilgjengelig på 17 språk.

Listen vil hele tiden oppdateres med fersk informasjon fra politimyndigheten til de ulike landene hvor de ettersøkte kommer fra.

Folk som har informasjon om dem som til enhver tid står oppført på nettstedet, kan gi opplysningene anonymt hvis de ønsker det via nettstedet.

Skal sikre effektivt samarbeid

Europol er EUS organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning.

Den har som formål å sikre økt effektivitet og samarbeid mellom myndighetene i medlemsstatene som har ansvar for å forebygge og bekjempe alvorlig internasjonal organisert kriminalitet og terrorisme.

Europols oppgave er å yte et vesentlig bidrag til EUs innsats mot organisert kriminalitet og terrorisme, og da i særdeleshet mot kriminelle organisasjoner. (TV 2/NTB)