NEI: Leder av SV, Audun Lysbakken, vil ikke samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Foto: NTB Scanpix
NEI: Leder av SV, Audun Lysbakken, vil ikke samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Foto: NTB Scanpix Foto: Pedersen, Terje

SV forlater det rødgrønne samarbeidet

SV vil ikke gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved stortingsvalget neste år.

SV bryter det rødgrønne samarbeidet. Partiet vil ikke gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved stortingsvalget neste år, sier SV-leder Audun Lysbakken

– Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, vil SV-leder Audun Lysbakken si i en tale til partiets landsstyre fredag.

– I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav, og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, lyder beskjeden fra SV-lederen.

Lysbakken gjør det klart at SV på ingen måte skifter side:

– Vi garanterer for velgerne at vi uansett vil kaste dagens regjering. Stemmer du SV, stemmer du på en ny regjering, sier han.

Lysbakken gjør det klart at SV på ingen måte skifter side:

– Vi garanterer for velgerne at vi uansett vil kaste dagens regjering. Stemmer du SV, stemmer du på en ny regjering, sier han.

Vinglete

SV-leder Audun Lysbakken kritiserer Arbeiderpartiet for vingling og forvirring i asylpolitikken.

– Den eneste konsekvente linjen i Aps asylpolitikk de siste ukene er at de utad sier at alt regjeringen gjør er feil – for deretter å støtte det i Stortinget, sa Lysbakken i talen til SVs landsstyre.

Han innledet med kritikk av Venstre og KrF. Deres forsøk på å dra politikken i en grønnere, mer rettferdig og innvandringsmessig solidarisk retning – ved samtidig å gi Frp regjeringsmakt – er ifølge Lysbakken «en spektakulær fiasko».

– Men Arbeiderpartiets strategi er enda mer forvirrende, la han til.

Kritikken fra Lysbakken er at Ap sier én ting, og gjør noe annet.

– De støtter hundre prosent Sylvi Listhaugs politikk, men går i strupen på retorikken. Ja, gullstol-begrepet bidrar til fordommer, men er det noe bedre å frata mennesker på flukt retten til en reell asylvurdering? lød Lysbakkens retoriske spørsmål

Lysbakken vil understreke at det er gjennomslag og ikke posisjoner som vil være partiets fremste mål ved stortingsvalget høsten 2017.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2