Automatisk nødbrems griper inn og bremser for deg, hvis den registrerer at du har for stor fart i forhold til for eksempel en bil foran deg. Systemet har vist seg å være svært effektivt.
Automatisk nødbrems griper inn og bremser for deg, hvis den registrerer at du har for stor fart i forhold til for eksempel en bil foran deg. Systemet har vist seg å være svært effektivt.

Nytt utstyr gir 40 prosent færre ulykker

Har du dette i bilen din?

Sikkerhet står naturlig nok høyt på prioriteringslista til alle bilprodusentene. Kunder er også opptatt av dette når de skal kjøpe bil.

De siste årene har utviklingen gått i et forrykende tempo. På bare noen år har det skjedd voldsomme endringer i måten bilene er utstyrt for å unngå uhell.

Blant det siste som har dukket opp i flere og flere biler, er automatisk nødbrems.

Undersøkelser gjort av Insurace Institute for Highway Safety (IIHS) viser at denne typen systemer har bidratt til å senke påkjørsler bakfra med hele 40 prosent.

Les også: 555 av 627 nybiler oppfyller ikke kravene til sikkerhet og miljø

Koster ekstra

Dette har dermed allerede vært med på å redde utallige menneskeliv, og hindret både personskader og skader på biler.

Det er også et sikkerhetssystem som varsler om at du kan være i ferd med å krasje, uten å gripe inn og bremse for deg. Men selv på denne måten reduseres slike ulykker med 23 prosent.

Viktig avtale

I september 2015 ble det inngått en historisk avtale i bransjen, da 10 bilprodusenter ble enige om at nødbrems/varsling skulle høre til ekstrautstyret. De som var enige om dette var: Audi, BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes, Tesla, Toyota, Volkswagen og Volvo.

Det er fortsatt ikke satt en dato for når dette skal tre i kraft, men det jobbes med en plan for å iverksette det.

Se video: Se – den stopper IKKE av seg selv ...

– Må være inkludert

Broom-redaktør Knut Skogstad synes det er viktig at det nødvendige sikkerhetsutstyret ikke skal være "luksus", som du må betale ekstra for.

– Det er greit at det som handler om økt komfort legges til ekstrautstyrslista. Men det er ikke bra at noen velger å ta seg betalt for utstyr som har som eneste funksjon å redde liv og unngå ulykker. Dette er heldigvis noe også krasjtest-instituttet Euro NCAP tar på alvor. De legger føringer for hele bransjen. Listen over sikkerhetsutstyr som skal være del av standardutstyret for å sikre seg toppkarakteren blir bare lengre og lengre. Dermed er Euro NCAP en pådriver for dette utstyret, påpeker han.

700.000 ulykker kunne vært unngått

IIHS uttaler i forbindelse med undersøkelsen, at over 700.000 ulykker i USA kunne vært unngått, dersom bilene hadde vært utstyrt med denne typen sikkerhetsutstyr.

Selv de gangene en ulykke er uunngåelig, vil automatisk nødbrems bidra til å redusere skadene betydelig.

Les også: Dette er de sikreste nybilene du kan kjøpe