Automatisk nødbrems griper inn og bremser for deg, hvis den registrerer at du har for stor fart i forhold til for eksempel en bil foran deg. Systemet har vist seg å være svært effektivt.
Automatisk nødbrems griper inn og bremser for deg, hvis den registrerer at du har for stor fart i forhold til for eksempel en bil foran deg. Systemet har vist seg å være svært effektivt.

Nytt utstyr gir 40 prosent færre ulykker

Har du dette i bilen din?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhet står naturlig nok høyt på prioriteringslista til alle bilprodusentene. Kunder er også opptatt av dette når de skal kjøpe bil.

De siste årene har utviklingen gått i et forrykende tempo. På bare noen år har det skjedd voldsomme endringer i måten bilene er utstyrt for å unngå uhell.

Blant det siste som har dukket opp i flere og flere biler, er automatisk nødbrems.

Undersøkelser gjort av Insurace Institute for Highway Safety (IIHS) viser at denne typen systemer har bidratt til å senke påkjørsler bakfra med hele 40 prosent.

Les også: 555 av 627 nybiler oppfyller ikke kravene til sikkerhet og miljø

Koster ekstra

Dette har dermed allerede vært med på å redde utallige menneskeliv, og hindret både personskader og skader på biler.

Det er også et sikkerhetssystem som varsler om at du kan være i ferd med å krasje, uten å gripe inn og bremse for deg. Men selv på denne måten reduseres slike ulykker med 23 prosent.

Viktig avtale

I september 2015 ble det inngått en historisk avtale i bransjen, da 10 bilprodusenter ble enige om at nødbrems/varsling skulle høre til ekstrautstyret. De som var enige om dette var: Audi, BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes, Tesla, Toyota, Volkswagen og Volvo.

Det er fortsatt ikke satt en dato for når dette skal tre i kraft, men det jobbes med en plan for å iverksette det.

Se video: Se – den stopper IKKE av seg selv ...

– Må være inkludert

Broom-redaktør Knut Skogstad synes det er viktig at det nødvendige sikkerhetsutstyret ikke skal være "luksus", som du må betale ekstra for.

– Det er greit at det som handler om økt komfort legges til ekstrautstyrslista. Men det er ikke bra at noen velger å ta seg betalt for utstyr som har som eneste funksjon å redde liv og unngå ulykker. Dette er heldigvis noe også krasjtest-instituttet Euro NCAP tar på alvor. De legger føringer for hele bransjen. Listen over sikkerhetsutstyr som skal være del av standardutstyret for å sikre seg toppkarakteren blir bare lengre og lengre. Dermed er Euro NCAP en pådriver for dette utstyret, påpeker han.

700.000 ulykker kunne vært unngått

IIHS uttaler i forbindelse med undersøkelsen, at over 700.000 ulykker i USA kunne vært unngått, dersom bilene hadde vært utstyrt med denne typen sikkerhetsutstyr.

Selv de gangene en ulykke er uunngåelig, vil automatisk nødbrems bidra til å redusere skadene betydelig.

Les også: Dette er de sikreste nybilene du kan kjøpe