Nå får du snart restaurant-mat til bare noen tiere

Å gå ut og spise kan fort bli en dyr affære. Nå blir det snart mulig å få en fullverdig restaurant-middag for under femtilappen.

Hvert år kaster restaurant-bransjen flere tusen tonn med mat. Nå kan maten snart havne på bordet i stedet for i søpla.

For godt til å kastes

Det er tre kamerater som står bak det nye konseptet "To good to go" - en app som hvem som helst kan laste ned på mobilen.

– Det er en matsvinnsapp hvor man kan hente billig mat før restauranten stenger. Restauranten putter maten på appen, så kan du komme og hente den før restauranten stenger, forteller Stian Hånes som står bak appen sammen med to danske kamerater.

– Vi satt på en buffet-restaurant i Danmark. Vi spurte kelneren hva de gjør med maten når de stenger butikken, og da sa han at de kaster den. Vi tenkte at det må det være en løsning på, sier Hånes.

Appen er allerede godt etablert i Danmark, Tyskland, Frankrike og Sverige. Nå står Norge for tur.

Positiv bransje

Mesterkokk, Kari Innerå, er positiv til koseptet.

– Vi er opptatt av bærekraft og av å utnytte råvarene. Nå har jeg åpnet et større sted som har en kaffebar med smørbrød og salater, og det er ikke alltid at alt blir solgt før vi stenger, sier Innerå.

– De som sitter igjen med mest er hoteller og bakerier som ikke vet hvor mye som kommer til å gå. Og da går det i søpla fordi de ikke vet hva annet de skal gjøre.

Men vil ikke dette gå utover det ordinære salget?

– Jeg tror heller at vi når en annen kundegruppe. Dette er for studenter og andre, så jeg er ikke redd for det. Det er snakk om fem til syv bokser per dag, svarer Innerå.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.