HJELPER HÅNDBALLGUTTA: Gry Hege Knutsen og Joakim Hykkerud på pressetreffet torsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HJELPER HÅNDBALLGUTTA: Gry Hege Knutsen og Joakim Hykkerud på pressetreffet torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Dette landslaget hadde ikke klart seg uten Gry

Gry Hege Knutsen er landslagets hemmelige våpen i jakten på EM-gull.

Krakow (TV 2):

Du har sikkert lagt merke til henne. Bærende rundt på treningsdrakter og flasker. Alltid med et bredt glis.

Det er Gry Hege Knutsen. Ifølge spillergruppen den som holder dem samlet.

- Jeg er teamadministrator. Jeg gjør alt. Hotelleder, treninger, utstyr, klister, vann. Hvem som skal ha hva. Alle ønskene de har må jeg prøve å ordne opp i, forklarer hun.

Men det er også andre mer uformelle oppgaver som følger med jobben.

- Jeg prøver å holde humøret oppe i gruppen. Det er en veldig lett gruppe å være sammen med. Det er ikke noe stress. De er veldig rolige, morsomme og sosiale, sier Knutsen.

Det er også hun som tar opp og legger ut de fleste av dansevideoene i garderoben etter kampene. Der man ofte hører hennes smittende latter på opptakene.

Det er ikke vanskelig å få spillerne til å si noe positivt om henne.

- Dette landslaget hadde ikke klart seg uten Gry. Hun er bærebjelken i laget, skryter Espen Lie Hansen, før de avtaler å se en episode av Broen før trening torsdag.

Men det er ikke bare når spillerne er samlet at hun stiller opp. Dersom noen trenger hjelp til noe, så stiller hun opp. Det har veteranene som nå har gitt seg på landslaget fått merke.

- Hun er utrolig lojal. Hun er et «stilloppmenneske». Hun stiller alltid opp hvis du trenger hjelp til noe, hvis du behøver noe, så stiller hun alltid opp. Hun har vært hjemme hos oss i Aalborg mange ganger i løpet av de siste årene. Hun har sittet barnevakt for barna og hun har sittet og drukket et glass vin med oss om kvelden. Hun er et fantastisk menneske, forklarer Håvard Tvedten.

Og hun ser på det som den mest selvfølgelige ting å sitte barnevakt for landslagsspillernes unger dersom det er behov for det.

- Litt barnevakt er det blitt, men det er mest for de gamle spillerne. Disse er så unge at de ikke har barn. Bare noen av dem. Du får jo venner gjennom årene når du bor sammen med dem 24 timer i døgnet. Da blir man godt kjent, forklarer hun.

Knutsen har jobbet i Norges Håndballforbund siden 2000, og gjorde egentlig jobben som teamadministrator for herrelandslaget i noen år før hun fikk jobben. For frem til 2008 var det en person som hadde ansvar for både kvinner og menn, men måtte ha hjelp til å løse alle oppgaver det medførte.

- I 2008 lyste de ut stillingen. Da søkte jeg og fikk den, sier Knutsen.

Og hun har ikke planer om å gi seg med det første.

- Her skal jeg bli til jeg ikke orker mer. Det blir noen år til, ler hun.

Hun spilte selv håndball i mange år, og nådde til nivå tre før hun ga seg. Nå føler hun seg privilegert som får jobbe med det som har hennes største interesse siden hun var liten.

- Håndball er livet, 24/7. Jeg jobber med hobbyen min og kunne ikke tenkt meg en annen jobb i hele verden, selv om de maser høl i hue på meg til tider, smiler Knutsen.

Petter Øverby er sikker på at landslagssjef Christian Berge skulle slitt om han ikke hadde Knutsen til å ta seg av alt det utenomsportslige.

- Christian hadde ikke klart å gjøre jobben Gry gjør, og han hadde ikke klart å gjøre jobben sin uten at hun hadde gjort jobben sin, sier han.

Og Berge er ikke uenig.

- Gry er fantastisk. Jeg bruker Gry mye for å få gjort jobben min. Hun er viktig og dyktig i jobben sin, skryter landslagssjefen.

Flere av spillerne kaller henne for reservemamma. Og det er ikke alle mødre som ville klart å holde styr på 18 gutter på en gang.

- Jeg sendte ut en liste om de ville ha billetter. Jada, de skal ha billetter. Men det er ingen som svarer hvor mange de skal ha. De må ha ting inn med teskje, forteller hun.

- De elsker å terge meg litt. Hvis de hører at en stiller et spørsmål, så kommer det 17 andre og spør om det samme. Her nede har de mast om vasking fra dag en. Selv i dag maser de om vask, smiler Knutsen.

I et tøft guttemiljø, så er det behov for en omsorgsperson. Og det er litt av oppgaven hennes. Er det en spiller som trenger en klem, så har hun alltid en klem på lager.

- Jeg passer på at de har det bra. Jeg spør alle hver dag om de har det bra og om det er noe jeg kan gjøre for dem hvis de ikke har det bra, forteller hun.

Men det er ikke alltid tilbakemeldingene er like hyggelige.

- Man må ha ryggrad. Du må tåle å få noen meldinger. De smeller til noen ganger, men det går ikke inn på meg, smiler hun.

Spillerne om Gry Hege Knutsen:
Bjarte Myrhol: - Gry er blitt limet i denne gruppen. Hun er den som passer på oss spillere, men også har et tett bånd til trenerteamet. Hun er blitt en viktig del av apparatet og vi er ufattelig glad i Gry.

Ole Erevik: - Gry er en gledesspreder. Og så gjør hun et vanvittig adminstrativt arbeid, som er uvurderlig i en sånn setting som dette. Det er så mange oppgaver som skal løses, og det er Gry som står for veldig mange av dem. Hun er en superkoselig dame, som virkelig fortjener ros for den jobben hun legger ned - som ingen merker.

Espen Lie Hansen: - Dette landslaget hadde ikke klart seg uten Gry. Hun er bærebjelken i laget. Hun har kontroll på alt som skjer. Hvis det er noen som lurer på noe, så er det hun som har svaret.

Erlend Mamelund: Hun er vår «altmuligdame». Hun gjør alt som skal fikses for oss. Mye kakling. Vanskelig å skille mellom hva som er beskjed og hva som er kakling. Av og til går det litt over styr for henne. Da blir det beskjed og kontrabeskjed på beskjeder, og beskjed på kontrabeskjeden. Hun er veldig flink. Hun er viktig for oss og holder oss i tøylene. Hun gir oss omsorg og pleie.

Sander Sagosen: Hun står på og gjør jobben slik at vi gutta får det enklere. Hun er den som ordner og styrer, maser litt og brøler. Hun sørger for at vi spillere slipper å tenke. Det står respekt av den jobben hun gjør.

Kent Robin Tønnesen: Hun holder hele laget sammen. Jeg tror hun i snitt får 300 spørsmål hver dag. At hun klarer å holde styr på oss er en prestasjon bare det. Hun er en fantastisk dame.

Magnus Gullerud: - Gry er vår «altmuligdame». Ikke bare en av laglederne, men hun er litt mor til alle på laget. Hun passer på oss og sprer glede. Hun har styr på alt for oss. Hun er en uvurderlig del av laget. Hun er som et lim som holder oss sammen.

Kristian Bjørnsen: - Hun er lagets mamma. Hun tar vare på oss. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten henne.

Harald Reinkind: - Gry fikser og ordner alt. Hvis det er noe, så fikser hun det. Om det er en ny drakt eller nytt rom. Hun er alltid med og spiller kort på kveldene. Hun er med på å lage god stemning, selv om hun sikkert får en million like spørsmål i løpet av en samling. Hun holder ut. Hun er en jernkvinne.

Christian O'Sullivan: - Hun er fantastisk. Hun er litt mammaen vår på samling. Hun passer på at vi møter opp i tide og sørger for at dagsplanene blir sendt ut. Hun gjør alt det usynlige arbeidet.

Petter Øverby: - For teamet og trenerne så betyr Gry alt. Christian hadde ikke klart å gjøre jobben Gry gjør, og han hadde ikke klart å gjøre jobben sin uten at hun hadde gjort jobben sin. Hun er helt enestående i det hun gjør for laget. Og så er hun veldig artig for oss gutta å være med. Hun er liksom en av gutta.

Thomas Kristensen: - Gry gjør alt for laget. Hun er en fantastisk jente. Vi har det mye moro med henne. Vi mobber henne en god del, men hun gjør en stor jobb for dette laget.

Joakim Hykkerud: - Hun er jo vår reservemamma. Hun er helt fantastisk. Det er bare å sende henne en melding så ordner hun opp. En fantastisk dame.

André Lindboe: - Hun betyr mye. Hun jobber ræva av seg for at vi skal ha det best mulig. Hun får mye klager, mye av det er tull. Hun er veldig dyktig og stiller opp hvis det er noe som trengs.