NEDE: Enovas nettside ble overbelastet da svært mange flere enn normalt besøkte siden, i håp om å få ekstra penger. FOTO: TV 2
NEDE: Enovas nettside ble overbelastet da svært mange flere enn normalt besøkte siden, i håp om å få ekstra penger. FOTO: TV 2

Huseiere krasjet nettside i jakt på pengestøtte

Sjekket om de hadde krav på 100.000 kroner i energistøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at du kan få 100 000 kroner i støtte hvis du oppgraderer huset ditt slik at det bruker mindre strøm til oppvarming.

Tidligere måtte man oppgradere til passivhus eller lavenergihus for å få støtte, men nå er det nok å oppgradere til dagens standard.

Det var tydeligvis en gledelig nyhet for mange. For kort tid etter at nyheten ble presentert på 21-sendingen til TV 2, brøt Enovas nettside ned.

– Det var fem til ti ganger flere besøkende på nettsiden enn det vi vanligvis har. Selv om systemet vårt fungerer godt i det daglige, ble pågangen for stor. Det medførte at nettsiden brøt ned i en kortere periode, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold.

– Det eksploderte

Enova måtte restarte serveren flere ganger før den fungerte som normalt.

– Det er jo gledelig å se at interessen er stor for å gjøre energitiltak i boligen. Vi har prøvd å få oppmerksomhet på våre støtteordninger for energitiltak i bolig tidligere, men nå traff vi tydeligvis en nerve. Det eksploderte.

Sletvold tror det kan henge sammen med at vi har hatt en lengre kuldeperiode, og at de som har slitt med varmen vil unngå å havne i samme situasjon igjen.

– Forskjellen på en godt og dårlig isolert bolig er som natt og dag når det er kaldt ute, sier han.

Måtte jobbe overtid for å få svart alle

Torsdag var pågangen fortsatt så stor at Enova måtte ruste opp svartjenesten for å få unna alle henvendelser.

– 500 til 600 har ringt eller sendt e-post. Vi frykter at opptil 100 boligeiere har stått i telefonkø. Det beklager vi, sier Sletvold.

Flere av de ansatte har jobbet overtid for å gi boligeiere svar på om de har krav på støtte.

– De som finner ut at de har gjort en oppgradering som kvalifiserer til støtte blir selvsagt veldig glade. Andre får beskjed om at de ikke har gjort nok. De kan nok bli skuffet, sier han.

Få tenker energisparing

For det er nemlig kun boligeiere som har oppgradert boligen de siste 18 månedene som kan søke om støtte.

Og de må ha fulgt kravene som er gitt i TEK10, statens veileder til hva et nytt hus må oppfylle for å være lovlig. Vinduer, tykkelse på isolasjon og ventilasjon er blant fokusområdene, men det er ikke nok å bare bytte vinduer.

Selv om vi pusser opp for 70 milliarder kroner årlig i Norge, ifølge Prognosesenteret, brukes ikke pengene nødvendigvis på energieffektivisering.

– Svært mange pusser opp hjemmene sine, men få gjør omfattende grep på bygningskroppen som reduserer energibruken. Vi håper støtteordningen bidrar til at flere blir oppmuntret til å gjøre en helhetlig oppgradering av sin gamle bolig, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova til TV 2.

– Strømutgifter ned med 50 prosent

De som er enda mer ambisiøse og oppgraderer til lavenerginivå eller passivhusnivå, kan få henholdsvis 125.000 kroner og 150.000 kroner i tilskudd.

– Strømutgiftene kan reduseres med hele 30 til 50 prosent. Man får en langt bedre bokomfort og høyere verdi på boligen etter å ha oppgradert til et mer energivennlig hus, sier Kvam.

Enova råder huseiere til å få hjelp av en energirådgiver før oppussingen starter. Når oppgraderingen er gjennomført vil rådgiveren rapportere forbedringene oppussingen har medført, og hvor mye støtten skal være på.