Valhall-feltet i Nordsjøen
Valhall-feltet i Nordsjøen Foto: BP

Kraftig prishopp på olje

OPEC-kjempen Saudi-Arabia har ifølge Russland foreslått et globalt kutt i oljeproduksjonen på opp til 5 prosent. Oljeprisen spratt opp da nyheten kom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen på ett fat nordsjøolje var oppe i over 34 dollar fatet torsdag ettermiddag, en økning på rundt en dollar fra formiddagshandelen.

Dersom påstanden fra Russland stemmer, kan vi stå overfor den første universelle avtalen på over et tiår om å dempe produksjonsoverskuddet som har bidratt sterkt til et kraftig fall i oljeprisen det siste året.

Energiminister Aleksander Novak sier Saudi-Arabia har foreslått at verdens oljeproduserende land kutter produksjonen med opp til 5 prosent. For Russland – verdens største oljeprodusent, vil det innebære et kutt på rundt 500.000 oljefat per dag.

– Dette er et tema som diskuteres, det er for tidlig å snakke om, sa Novak til pressen etter å ha røpet forslaget fra saudiaraberne.

– Norge har ingen planer om produksjonsregulerende tiltak, sier informasjonsjef Ella Ege Bye Mørland i Olje- og energidepartementet til dn.no.

Som USA-alliert har Norge ingen tradisjon for å samarbeide med araberstater og Russland om prismanipulasjon.

(©NTB)