FINLAND: Biler med asylsøkere står i kø på russisk side av grensen til Nord-Finland. Det anslås 7500 asylsøkere her i år. FOTO: LEHTIKUVA/Jussi Nukari
FINLAND: Biler med asylsøkere står i kø på russisk side av grensen til Nord-Finland. Det anslås 7500 asylsøkere her i år. FOTO: LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Asylsøkerne dropper Norge – nå strømmer de til Finland

Ingen asylsøkere har ankommet Norge via Russland siden november. De strømmer istedet til Finland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har ikke kommet én eneste asylsøker til Norge over grensen ved Storskog i Finnmark siden slutten av november.

I forståelse med russiske myndigheter iverksatte norske myndigheter da strengere krav til hvem som får lov til å komme over grensen.

I praksis vurderer nå norske grensekontrollører asylsøkernes ID-papirer mens de ennå er i Russland og stanser de før de kommer inn i Norge.

Men det har ikke redusert strømmen av asylsøkere som tar den nordlige ruten gjennom Russland.

Istedet er det nå Finland som er blitt målet for asylsøkerne.

Siden slutten av november har vel 900 asylsøkere fra 30 forskjellige land krysset de nordligste grenseovergangene til Finland fra Russland, skriver YLE.

Eksplosiv økning da Norge stengte

Ikke uventet tiltok strømmen av asylsøkere til Finland etter at Norge i praksis stengte grensen for dem i nord.

BRAKKER: Asylsøkere i en tidligere militærforlegning i Lahti i september. FOTO: AP
BRAKKER: Asylsøkere i en tidligere militærforlegning i Lahti i september. FOTO: AP

– Samtidig som Norge strupet grensen i november, ble målet for den etablerte asylruta i nord skiftet til nærmeste grenseovergang, som er Raja-Jooseppi og Salla i Finland, sier oberst Jari Tolppanen, sjef for det finske grensepolitiet, til YLE.

Før Norge kom til enighet om en avtale med russerne som i praksis stengte grensen hadde vel 5600 asylsøkere passert grenseovergangen ved Storskog.

Ifølge Tolppanen er økningen i nord eksplosiv og Finland er nå det mest attraktive reisemålet for asylsøkere blant landene som grenser til Russland i vest.

PROTEST: Demonstrasjonstog med motstandere av den finske asylpolitikken i Tampere 23 . januar i år. FOTO: REUTERS
PROTEST: Demonstrasjonstog med motstandere av den finske asylpolitikken i Tampere 23 . januar i år. FOTO: REUTERS

Og finske myndigheter forventer at asylstrømmen vil øke kraftig.

Fra 18 til 142 asylmottak

Hittil i januar har 438 asylsøkere ankommet Finland via de to nordligste grenseovergangene mot Russland, og finske myndigheter forventer nå at minst 7500 vil benytte seg av den nordlige ruta i år og søke om asyl i Finland.

Tallet på asylsøkere i Finland eksploderte i fjor da det totalt ankom 32.500 asylsøkere, nesten en tidobling fra året før. I januar 2015 hadde Finland 18 asylmottak, i desember samme år var det 142 mottak.

I løpet av fjoråret steg antall mottak for mindreårige asylsøkere fra åtte til hele 68.

Kjøper gamle russiske biler

Nær halvparten av asylsøkerne som har ankommet siden november kommer fra Afghanistan og mange har tatt fly fra Kabul via Moskva til Murmansk før de begir seg mot finskegrensen.

Finske myndigheter frykter i tillegg at de økonomiske vanskelighetene som Russland opplever vil føre til at et større antall arbeidsinnvandrere fra Sentral-Asia som har hatt jobb i Russland, vil dra vestover for å søke lykken.

Finland har lagt ned forbud om at asylsøkere kan passere grensen på sykkel. På grunn av avstandene, det er vel 70 kilometer fra finskegrensen til nærmeste russiske by, ankommer de istedet i gamle russiske biler, kjøpt for kraftig overpris av menneskesmuglere.

Ønsker å kopiere Norge

Den finske utenriksministeren, Timo Soino, ønsker nå å kopiere Norges tiltak i nordområdene og inngå avtaler med russerne som i praksis gir Finland mulighet til å stenge grensene slik Norge har klart i Finnmark.

– Det er viktig å kommunisere til Russland og andre opprinnelsesland til asylsøkerne at det ikke er verdt å reise til Finland på grunn av faren for å bli returnert ved tvang, sier Soino til avisen Lännen Media.

Han skryter av Norge og det han mener er en vellykket kampanje til potensielle asylsøkere hvor budskapet er at grensen til Norge er stengt og at man risikerer å bli returnert.

Får millioner av EU

EU vedtok denne uken å tilføre Finland over åtte millioner euro til å dekke deler av kostnadene ved å drifte noen av landets asylmottak.

Finland hadde opprinnelig søkt om 120 millioner euro, men på grunn av den omfattende strømmen av flyktninger til Europa i fjor, over én million ankom EU-land, har flere medlemsstater søkt om EU-bistand, skriver YLE.

3000 har returnert frivillig

Ifølge ferske tall fra finsk grensepoliti har det siden oktober vært vel 3000 asylsøkere, hovedsaklig fra Irak, som har kansellert asylsøknaden og istedet returnert med fly fra Helsinki til Istanbul i Tyrkia.

Kun 363 av disse fikk returbilletten dekket av finske myndigheter.

Finske utlendingsmyndigheter har per dags dato rundt 27.000 asylsøknader som etter planen skal avgjøres innen sommeren, ifølge YLE.