SYK: Angelica Pereira og Dejailson Arruda med datteren Arruda, som er født med mikrokcefali. Familien bor i Brasil, hvor det skal være meldt over 4000 tilfeller av sykdommen blant nyfødte. (AP Photo/Felipe Dana)
SYK: Angelica Pereira og Dejailson Arruda med datteren Arruda, som er født med mikrokcefali. Familien bor i Brasil, hvor det skal være meldt over 4000 tilfeller av sykdommen blant nyfødte. (AP Photo/Felipe Dana) Foto: Felipe Dana

– Zikaviruset kan gi eksplosiv pandemi

WHO oppretter krisekomité som skal drøfte ulike tiltak for å bremse Zika-viruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske eksperter slår alarm om zikaviruset.

Hittil er smitten påvist i minst 21 land, hovedsakelig i Sør- og Mellom-Amerika. Viruset knyttes til mikrokcefali, en sykdom som gjør at hjernen til foster ikke utvikler seg som normalt.

Torsdag ble det klart at WHO beskriver spredningen av Zika-viruset som eksplosjonsartet, og nedsetter en krisekomité som skal møtes 1. februar for å diskutere ulike tiltak.

WHO frykter at mellom 3 og 4 millioner mennesker verden over kan bli smittet av det fryktede zikaviruset.

– Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sier WHO-sjef Margaret Chan.

Kostet tusenvis av menneskeliv

I en artikkel i tidsskriftet Journal of the Medical Association skriver også eksperter at zikaviruset potensielt kan bli en eksplosiv pandemi.

– Viruset har nå potensiale for å bli en eksplosiv pandemi med utbrudd i Afrika, Sørøst-Asia, på Stillehavsøyene og i Amerika, skriver BBC.

Det er professor i mikrobiologi og immunologi ved Georgetown University, Daniel R. Lucey og Lawrence O. Gostin, jusprofessor som er spesialist i folkehelse, som er forfattere av artikkelen.

De hevder det er fare for at viruset blir spredt fra Brasil, til både USA, Europa og Asia.

Nå mener forskerne at internasjonale helsemyndighetene raskt må ta grep. De peker på fjorårets ebola-utbrudd, hvor de mener WHO reagerte for sent.

– Organisasjonens manglende vilje til å handle kostet tusenvis av liv. Men nå, tross interne reformer, tar WHO fortsatt ikke en klar lederrolle ved en mulig zika-pandemi, skriver Lucey og Gostin.

Sterk mistanke

Ørjan Olsvik er professor i epidemiologi ved Universitet i Tromsø. Han påpeker at det fortsatt ikke er påvist en konkret sammenheng mellom zikaviruset og mikrokcefali.

– Foreløpig har man kun en sterk mistanke om at det er sammenheng mellom zikaviruset og mikrokcefali. Både amerikanske helsemyndigheter og WHO holder fortsatt litt igjen, for helt konkrete svar, sier Olsvik til TV 2.

I Brasil er det meldt om 4000 mulige tilfeller av mikrokcefali, men ifølge Olsvik er det kun dokumentert 739 tilfeller fra 1. januar til 23. november 2015.

I 2014 var det, ifølge Olsvik, 147 tilfeller i Brasil.

– Jeg tror vi innen 14 dager får av- eller bekreftet om zikaviruset og mikrokcefali har en sammenheng. Nå har verden reagert som om det er en sammenheng og det er riktig, sier Olsvik.

Ingen vaksine eller behandling

Det finnes ingen behandling eller vaksine mot zikaviruset.

I USA tok National Institutes of Health initiativ til en vaksine på slutten av 2015. De amerikanske forskerne mener likevel at en vaksine vil ta mellom tre og ti år å utvikle.

Olsvik spår at viruset vil spre seg ytterligere i tiden fremover.

– Jeg tror viruset forblir i Sør- og Nord-Amerika. Det vil trolig være flere områder som får utbrudd. Men zikaviruset vil neppe spre seg til Nord-Europa og Norden, da det i dag ikke er høy nok temperatur, sier Olsvik.

Folkehelseinstituttet (FHI) sa onsdag at de ber norske gravide vurdere om reiser til utsatte områder er nødvendig.

– Gravide bør vurdere om det er nødvendig å reise til disse landene, uttalte Tone Bruun, overlege ved FHI til TV 2.

Olsvik understreker at å bli smittet av zikaviruset for de aller fleste er ufarlig.

– De eneste som har grunn til bekymring er gravide. Dersom norske kvinner skal reise til land med utbrudd, bør de ta forholdsregler. Oppsøk lege og beskytt deg godt mot insekter, sier Olsvik.