BUSS: En buss i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BUSS: En buss i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

en av de første som idømmes omvendt voldsalarm:

Dømt for vold og trusler – kan ikke ta buss eller tog til Oslo

En ung mann dømt for gjentatte tilfeller av vold og trusler mot sin tidligere kjæreste må nå passe på hvor han går.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i begynnelsen av 20-årene er i Follo tingrett dømt for en rekke voldsepisoder og trusler mot sin tidligere kjæreste.

Flere ganger har mannen brutt kontaktforbudet han allerede var ilagt.

Han ble derfor idømt elektronisk kontroll for å overholde kontaktforbudet, eller såkalt omvendt voldsalarm.

Lite brukt

Omvendt voldsalarm ble innført i Norge i 2013, men er foreløpig lite brukt.

Den elektroniske kontrollen innebærer at den som er idømt dette må gå med en fotlenke. Det blir satt opp et område på et kart som personen ikke kan bevege seg innenfor, og dersom vedkommende er innenfor området vil politiet bli varslet.

– Vi har laget en sone rundt stedet der den fornærmede bor. Sonen må være stor, slik at politiet rekker fram til den fornærmede før gjerningsmannen gjør det, sier politiadvokat i Follo politidistrikt, Hilde Bøch Høyer, til TV 2.

Den fornærmede kvinnen bor i nærheten av Oslo, og området strekker seg derfor over svært sentrale deler av hovedstaden.

– Det betyr jo en del planlegging for mannen. Han kan for eksempel ikke ta bussen eller toget til Oslo fra stedet der han bor, for da vil han bevege seg innefor området. Han kan ta ferje, eller må kjøre rundt sonen, sier Bøch Høyer.

Dette er første gangen Bøch Høyer er borti noen som blir dømt til dette.

– Dette er et veldig inngripende middel, og det er ganske nytt, så det er lite brukt foreløpig. Poenget er at det er domfelte som skal ta bryet med å unngå fornærmede, og at fornærmede skal slippe å måtte passe seg for ham. Istedet for at hun skal gå med voldalarm er det han som tar byrden, sier hun.

Hege Salomon, kvinnens bistandsadvokat, håper dette kan være et eksempel til etterfølgelse.

- Et kontaktforbud bør innebære en byrde for voldsutøveren, ikke for voldsofferet. I denne saken ga ikke vanlig besøksforbud tilstrekkelig beskyttelse, da det stadig ble brutt, noe som medførte stor fare for nye lovbrudd mot offeret. Nå kan heldigvis fornærmede slippe å frykte for sitt liv etter at domfelte er ferdig med soningen, sier Salomon.

Fengsel og kontroll

Den 20 år gamle mannen er blant annet dømt for å ha truet med å drepe kvinnen og seg selv mens han kjørte bil. Han kjørte nærme autovernet i så høy hastighet at kvinnen ikke turte åpne døren for å komme seg ut.

Han er også dømt for å ha bitt henne, slått henne, truet med å skade familien og vennene hennes, tatt kvelertak på henne og truet henne på en rekke måter.

Han ble dømt til fengsel i to og et halvt år, hvorav ett år gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Den elektroniske kontrollen gjelder et år etter fra prøveløslatelsen.

Mannen selv har godtatt dommen, også den elektroniske kontrollen.

– Det fungerer jo slik at han i en bestemt periode vil være underlagt denne kontrollen. Da må han selv ta ansvar for å ikke bevege seg innenfor området, sier mannens forsvarer, Pål Øivind Tjernshaugen.