I RETTEN: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I RETTEN: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Ndure–saken utsatt på ubestemt tid

Straffesaken mot sprinteren Jaysuma Saidy Ndure utsettes. Det besluttet dommeren torsdag.

Det betyr at det ikke settes rett fredag.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen begjærte saken utsatt og varslet at hun ville begjære nye etterforskningsskritt i saken. Dommeren besluttet så at saken skulle utsettes.

– Det er del uklarheter som må avklares, og av den grunn støtter jeg forsvarerens begjæring. Vi må finne ut hva dette er for noe, sier aktor Camilla Ek Sørensen til NTB.

Saken startet mandag. Det var opprinnelig satt av fire dager til saken, men på grunn av forsinkelser skulle den fortsette fredag.

Jaysuma Ndures trener, Olav Magne Tveitå, vitnet torsdag i Nedre Romerike tingrett. Han sier det for ham er utenkelig at Ndure har utøvd fysisk vold mot en kvinne.

Tveitå forteller om turen til USA i 2014 der han for første gang møter Ndures ekssamboer. Han forteller at han en natt våknet opp av de verste skrikene han har hørt i hele sitt liv.

Han forklarer at det var eks-samboeren som skrek.

– Hun var ekstremt aggressiv. Lenge hørte jeg bare henne og skrikene var langt utenfor noe annet jeg har hørt, sier treneren.

Følg rettssaken mot Ndure i livesenteret her!

Han sier det tok lang tid før han hørte Ndures stemme og at det ut i fra det han hørte er vanskelig for ham å tro at sprinteren slo eks-samboeren den natten.

– Det var aldri noe skrik om hjelp eller noe sånt. Det var aggressiv skriking. Men det er klart at jeg våknet midt i den verste støyen og kan ikke si noe om hva som har skjedd før det. Etterhvert roet alt seg ned og dagen etter var alt som normalt.

Tveitå sier i retten at han, som Ndures mangeårig trener, kanskje er den som kjenner ham aller best og at det for ham er helt utenkelig at han har gjort det han nå står tiltalt for.

– Han har et spesielt forhold til damer. Det er helt utenkelig for meg at han ville utøvd fysisk vold mot kvinner.

Sprinter og kollega av Ndure, Ezinne Okparaebo, vitnet også i retten i dag.

Hun forklarte at hun ble svært bekymret da Ndure ikke dukket opp på deres felles trening lørdag 8. november 2014. Etter å ha forsøkt hele dagen å få kontakt med ham fikk hun tak i telefonnummeret til hans ekssamboer.

Det er ekssamboeren som forteller at han er arrestert for vold mot henne. De to avtaler et møte samme kveld.

– Jeg ville få svar på hva som hadde skjedd. Hun virket fra seg da hun forsøkte å forklare det til meg, sier Okparaebo i retten. Hun forteller at siden ekssamboeren hadde sagt at hun hadde blitt utsatt for vold så spurte hun om hun hadde noen merker på kroppen. Fornærmede viste henne da et blåmerke på leggen. Noen andre merker så hun ikke.

– Har du noen gang hørt om eller opplevd at Ndure har vært voldelig, spør forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Nei.

Okparaebo forklarer også at hun opplevde at Ndure forandret seg mye i løpet av 2014. Hun opplevde at han trakk seg mer tilbake og ikke trente like hardt som før.

- Jeg spurte ham ofte om hvorfor han var sammen med henne. For jeg så at det ikke var bra for ham, sa hun i retten i dag.